Trošak za gorivo Opštinske uprave Bečej za 2012. godinu iznosio 4.962.000 dinara. Za taj se novac moglo iz Bečeja do Beograda i nazad otići oko 2.000 puta, odnosno šest puta svakog radnog dana. Drugim rečima, svakog radnog dana tako se može preći oko 1.500 kilometara.

 

 

Troškovi goriva za 2011. godinu iznose 1.707.459 dinara. Troškovi goriva za 2012. godinu iznose 4.962.671 dinara. Troškovi goriva za period januar – maj 2013. godinu iznose 1.041.110 dinara. Ipak, lokalna vlast je 22. jula donela nekoliko odluka kojima bi trebalo da obezbedi racionalnije trošenje novca na reprezentaciju i na telefonske račune. U odluci o uslovima i načinu korišćenja mobilnih telefona izabranih, imenovanih i postavljenih lica u opštini (doneo ju je predsednik opštine na predlog Opštinskog veća) navodi se koliko mogu da iznose telefonski računi lokalnih funkcionera (bez PDV-a i bez poreza na upotrebu mobilnog telefona): predsednik opštine do 8.000 dinara, zamenik predsednika opštine do 6.000 dinara, članovi Opštinskog veća do 3.000 dinara, pomoćnik predsednika opštine do 3.000 dinara, predsednik Skupštine opštine do 5.000 dinara, zamenik predsednika Skupštine opštine do 3.000 dinara, sekretar Skupštine opštine do 1.000 dinara, načelnik Opštinske uprave do 3.000 dinara i zamenik načelnika Opštinske uprave do 2.000 dinara, a opštinski javni pravobranilac i zaštitnik građana do 1.000 dinara. Podsetimo na to da je u 2012. godini je za telefonske račune opštine izdvojeno ukupno: 2.387.827,38. Od toga, za fiksne telefone 725.476,17 (30 odsto), za mobilne telefone svih zaposlenih 782.526,62 (33 odsto), dok je za mobilne telefone funkcionera izdvojeno 879.824,59 dinara (37 odsto). Sa budžetskih pozicija predsednika opštine, opštinskog veća, skupštine i uprave, za poklone i reprezentaciju za nepunih sedam meseci 2013. godine potrošeno je 5.259.911,48 dinara, što iznosi oko 160 prosečnih neto plata u Bečeju, odnosno, „prosečno plaćen“ Bečejac treba da radi duže od 13 godina da plati te troškove. U maju, junu, julu i avgustu mesecu, na osnovu podataka kojima raspolaže Uprava za trezor Ministarstva finansija, a objavljuje BUM, ukupni rashodi budžeta opštine Bečej bili su 264.822.353,27 dinara. Od toga, Za tri meseca u restoranima potrošeno je 900.000 dinara. Kao i svakog meseca, i u julu su veći deo opštinskih troškova činile zarade zaposlenih i funkcionera u lokalnoj samoupravi, transferi opštinskim ustanovama, školama, pojedinim javnim preduzećima, mesnim zajednicama, računi za struju, telefone, rate opštinskih kredita bankama itd. U 2013. godini je, zaključno sa avgustom, za telefonske račune opštine izdvojeno ukupno: 1.886.068,66. Od toga za fiksne telefone 394.719,12 (21 odsto), za mobilne telefone svih zaposlenih 394.311,58 (21 odsto), dok je za mobilne telefone funkcionera izdvojeno 1.097.037,96 dinara (58 odsto). U maju ove godine ukinuto je regresiranje boravka u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete. Roditelji sa troje i više dece, zbog nemogućnosti finansiranja, ove jeseni ispisuju iz vrtića, dok većina muku muči sa troškovima koji su im nametnuti ovako.

Svetlana Dinić, majka troje dece, pokušala je i peticijom da utiče na izmenu odluke o ukidanju regresiranja boravka. – To što je lokalna samouprava odlučila da nam ukine regresiranja boravka dece u vrtiću direktni je udarac na naš džep. Ja imam troje dece, dvoje idu u školu, a ćerkica ide u vrtić. I ranije sam sve uredno plaćala, a sada kada nam smanjuju plate, naime, radim u školi, stvarno je teško. Nisam usamljena u ovom slučaju, moja generacija mahom ima ili planira da ima više od troje dece, a vidite da podsticaja za to nema. Nažalost, čitam u novinama, gledam sednice lokalne skupštine i upoznata sam sa tim kako se novac poreskih obveznika troši. Tu su ogromni računi za reprezentaciju i slične stvari. Zaista sam razočarana, rekla je Dinić. Opština Bečej smanjila je izdvajanja za socijalno ugrožene žitelje, a s druge strane imenovala je Većnika za ta pitanja, kao i pomoćnika predsednika opštine. Šta su konkretno rezultati njihovog rada i koliko se slika, otkako su dva lica direktno za ta pitanja zadužena, promenila u odnosu na ranije, kada tih pozicija nije bilo? Naime, od svih članova opštinskog veća, pomoćnika i savetnika predsednika opštine Bečej, zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, traženi su planovi rada i izveštaji o radu za period od kada su stupili na funkciju. Međutim, za ove podatke ostali smo uskraćeni.

I opoziciona Demokratska stranka tražila je da roditelji sa troje i više dece ne plaćaju vrtić, odnosno da se Odluka stavi ponovo na snagu. Prema rečima odbornika te stranke, odgovora na ovu inicijativu do sada nema, uskoro ističe i rok posle čega bi scenario mogao biti sledeći: predlog odluke o regresiranju boravka dece u vrtiću koju su demokrate uputili opštinskom veću na razmatranje morao bi se, budući da se Veće u vezi sa ovom inicijativom nije oglašavalo, da se direktno nađe na dnevnom redu neke od sednica skupštine opštine odnosno pred odbornicima i to u decembru. O ovoj temi upitali smo i članicu opštinskog veća opštine Bečej Andreu Galgo Ferenci, zaduženu za oblasti obrazovanje, kultura i civilne organizacije. – Dok nismo imali člana veća zaduženog za socijalna pitanja ja sam se bavila ovom temom. Mogu reći da sam čula da bi odluka o regresiranju boravka mogla da se nađe na dnevnom redu neke od sednica Opštinskog veća. Kolega Dimitrov će to sigurno dobro obrazložiti i ne verujem da bi Veće to moglo da odbijem, bar se nadam, rekla je Galgo Ferenci. U vezi sa nezvaničnom informacijom da bi se od naredne godine ponovo moglo očekivati regresiranja ovih troškova, upitan je Slobodan Dimitrov, član Opštinskog veća zadužen za socijalna pitanja i zdravstvo. To su za sada neformalni razgovori i ovih dana bi to trebalo da se ozvaniči. Javiću vam se u narednih nekoliko dana, kratko je rekao Dimitrov, član Opštinskog veća zadužen za socijalna pitanja i zdravstvo. Savetnik predsednika opštine za socijalna pitanja Igor Kiš kaže da niko od predstavnika vlasti odluku o ukidanju regresa za decu nije podržao bez griže savesti.

– Nažalost, odluka je ukinuta i mogu reći da niko od mojih kolega nije to podržao čiste savesti. Problem jeste nedostatak novca. Možemo od danas do sutra pričati odakle uzeti kad je nedostatak novca ono što je realnost. Nadam se da će za godinu dana slika ipak biti drugačija. Mi se protiv bele kuge moramo boriti. Vraćanje na snagu Odluke je nešto čime bismo podstakli natalitet u Bečeju. Nikako ovo trenutno ne podržavam, ali je situacija za sada ovakva, rekao je Savetnik predsednika opštine za socijalna pitanja Igor Kiš . Da je ukidanje odluke o finansiranju boravka dece u predškolskoj ustanovi trebalo da prođe kroz određene analize, potvrdila je i koordinatorka za pitanja ravnopravnosti u opštinskoj upravi Bečej Jelena Brankov Čerevicki. Ona je rekla da je o ovome trebalo posvetiti više pažnje, ali i konsultovati građane, pa bi se dobio odgovor na pitanje da li je ova odluka dobra kratkoročno, ali i dugoročno. Inače, iz lokalne se kase na godišnjem nivou za ove potrebe izdvajalo između 5 i 10 miliona dinara. Ovako roditelji plaćaju 3.500 dinara na mesečnom nivou po detetu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име