Tri decenije posle otkrivanja Spomenika žrtvama racije 1942. godine u Bečeju, delo arhitekte Milorada Miše Berbakova doživeće prvu restauraciju. Na mestu uklesanih imena žrtava koje su 26, 27. i 28. januara 1942. godine usmrtili vojnici mađarske vojske u okviru Velike racije u Južnobačkom okrugu, sada će se postaviti nove ploče od crvenog granita, s dopunjenim spiskom žrtava. Uklanjaju se ružni grafiti sa spomenika, pa će sve izgledati kao novo.

– Upravo čistimo stranice žutog pazinskog mermera, koji je farban u belo, i crvenog užičkog mermera. Za koji dan će biti gotove nove ploče s imenima žrtava uklesanim u crveni granit iz Afrike. Ovo radimo jer su uklesana imena dosta oštećena, a istraživanjima se stiglo do novih imena koja treba uklesati. Drugi razlog je što će biti lakše da se očisti granit kada ga vandali sprejevima oskrnave, rekao nam je Čaba Kadaš u ime firme „Kamenpromet” koja radi rekonstrukciju spomenika.

Čaba je četvrti izdanak poznate bečejske kamenorezačke porodice. Prva dva su bila poznata pod prezimenom Varga, gde je Čabin pradeda Janoš izučio zanat kod poznatog majstora Karla Vajgnera, kasnije je deda Ištvan kao podizvođač postavio autohtone mermerne ploče po ideji autora Milorada Miše Berbakova, a Čaba, koji je nasledio posao od oca Gabora, sada je dobio zadatak da obnovi ono što je njegov deda radio pre tri decenije. – Sećam se da sam kao mali dolazio ovde i gledao kao deda radi ne sluteći da ću jednog dana i sam biti u istom poslu i na istom mestu. Posao je vredan 350.000 dinara i, pored Spomenika žrtvama racije, obnovićemo i obližnju spomen ploču kraj Šlajza, gde će se urediti metalna ograda, ofarbati i ispolirati metalna slova i sve zaštititi odvorajućim sredstvom, rekao nam je Čaba Kadaš. Uklanjanjem grafita i uređenjem spomenika kraj ušća Velikog bačkog kanala u Tisu, najvećem spomen obeležju vezanom za Drugi svetski rat u Bečeju, biće vraćen izgled dostojan poštovanja žrtava zbog kojih je podignut.

 

 

Izvor: Dnevnik

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име