U opštini Bečej u prvi razred danas kreće oko 380 dece, što je oko 50 više u odnosu na lane. Lokalna samouprava je i ove godine obezbedila poklon vreće sa prvaricama na dva jezika, mađarskom i srpskom, sveske sa logom opštine Bečej, flomastere, drvene bojice, olovke i gumice, dok su izostali saobraćajni prsluci.

Đacima prvog razreda u ŠOSO „Bratstvo” poklon pakete uručile su danas (1. septembar) zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković i zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej Eržebet Kinka. U prvi razred ove škole upisano je petoro đaka.

Prema rečima Dujakovićeve, broj ličnih pratilaca u opštini Bečej koja su u pratnji dece koja pohađaju i ŠOSO „Bratstvo”, na današnji dan nije konačan, budući da zahtevi roditelja s tim u vezi još uvek pristižu, a  lokalna samouprava obezbedila je novac za njihovo angažovanje do kraja prvog polugodišta.

Trebaće nekoliko dana kako bi se utvrdio raspored časova, odnosno rada sa decom u ŠOSO „Bratstvo”, budući da treba uskladiti nova uputstva i smernice iz resornog ministarstva, a u vezi sa radom sa decom na preporuku interresorne komisije, rekao nam je direktor Imre Stanko.

U aktuelnoj školskoj godini ima i noviteta. Deca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju tipične škole dolaze od 1. septembra u ŠOSO „Bratstvo” ne samo na podršku, već i pomoć u učenju i sve ono što predvidi interresorna komisija, za svako dete pojedinačno, dok je broj dece sa višestrukom ometenošću koja su u učionicama škole „Bratstvo” veći.

U adekvatni prostor i kvalitet rada sa tim đacima neophodno je uložiti dodatni trud.

Neophodni su senzorna soba (stimulacija čula), adekvatno opremljena i izolovana, kao i izdvojeni prostor za redukaciju (razvijanje pokreta i orijentacije u prostoru i vremenu), budući da su oba važna u radu sa decom sa smetnjama u razvoju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име