Ilustracija | Pixabay
Ilustracija | Pixabay

Vlada Srbije usvojila je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju građana da dobije popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone, saopštilo je ministarstvo.

Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć.

Penzioneri i građani koji primaju neki oblik socijalnih davanja trebalo bi da se prijave na šalterima u svojim opštinama, navodeći da će se onima koji nisu u mogućnosti da se prijave lično, računi umanjivati po službenoj dužnosti.

Čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju. Takođe, podsećam i da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto.

Kako je naglašeno, pored prepoznavanja novih posebno osetljivih grupa domaćinstava, izmene Uredbe će omogućiti da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača.

Na taj način biće značajno uvećan broja domaćinstava obuhvaćenih olakšicama, dodaju.

Podsećamo, da je Vlada Srbije u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

Ovim propisom, građanima koji sa svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije za svakodnevne potrebe, omogućeno je smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je oko 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo.

U skladu sa podnetim Zahtevom, pravo na umanjenje mesečne obaveze sadrži jedno od sledećih prava:

1) sticanje prava na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije;
2) sticanje prava na umanjenje mesečne obaveze za određene količine prirodnog gasa;
3) sticanje prava na umanjenje mesečne obaveze za toplotnu energiju.

Kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su: materijalni položaj kupca, odnosno ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili uvećanu novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, ostvareno pravo člana domaćinstva na penziju u mesečnom iznosu do i u visini iznosa od 21.766,26 dinara i zaključen ugovor o snabdevanju električnom energijom na ime tog člana domaćinstva, odnosno evidentiranost tog člana domaćinstva kod snabdevača kao krajnjeg kupca električne energije i zdravstveno stanje člana domaćinstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име