Bečej, ilustracija, arhivska fotografija
Bečej, ilustracija, arhivska fotografija

Opštinski štab za vanredne situacije usvojio je danas nove mere u sprečavanju širenja korona virusa.

Podsetimo, u poslednja 24 časa u kovid ambulanti Doma zdravlja Bečej testirano je 32 osobe od kojih je pet pozitivno na novi korona virus. Od takozvanog novog talasa u toj zdravstvenoj ustanovi registrovano je 29 slučaja zaraze. Testiranje se radi takozvanim brzim testom.

Mere koje je danas doneo Štab za vanredne situacije opštine Bečej:

Zabranjuju se javna okupljanja na teritoriji opšine Bečej na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 10 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 metara, odnosno na svaka četiri metra kvadratna može biti prisutno jedno lice, a radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Zabrana okupljanja iz tačke 1. ovog zaključka traje dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 na teritoriji opšine Bečej.

Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da, zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka četiri metra može biti prisutno jedno lice.

Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje  između dva lica od najmanje jedan i po metar (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.), nošenje zaštitnih maski je obavezno.

U javnom prevozu putnika obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji dužni su da obezbede da deca nose zaštitnu masku u navedenim slučajevima.

Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena mora se organizovati uz poštovanje sledećih pravila:

– ograničava se broj posetilaca na otvorenom bazenu na maksimalno dve stotine osoba,

razmak između ležaljki koju zauzimaju jedna ili dve osobe, osim porodica sa malom decom, mora da iznosi najmanje dva metra,

–  zabranjeni su sportovi van vode koji uključuju bliski kontakt,

–  ugostiteljski objekti mogu da služe samo hranu zapakovanu u originalnim pakovanjima,

– stolovi u ugostiteljskim objektima moraju biti udaljeni najmanje 1,5 metara,

– zaposleni na bazenu moraju da nose zaštitne maske kada su u kontaktu sa posetiocima,

– strogo poštovanje preporuke za rad otvorenih bazena Instituta za javno zdravlje Vojvodine i nadležnih organa.

Za sprovođenje mera iz tačke 4. ovog zaključka zadužuje se Ustanova za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“.

Mere propisane ovim zaključkom primenjuju se počev od 17.7.2020.godine i traju dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 na teritoriji opšine Bečej.

Odeljenju za Urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave opštine Bečej nalaže se mera pojačanog nadzora nad primenom mera propisanih ovim zaključkom.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bečej nastaviće da prati razvoj epidemiološke situacije na području opštine Bečej, realizovaće mere Vlade Republike Srbije i drugih organa i preduzimaće potrebne mere i aktivnosti radi suzbijanja, sprečavanja i gašenja epidemije COVID-19 na teritoriji opštine Bečej.

1 KOMENTAR

  1. Ali niko ne definiše da li deca u predškolskim ustanovama moraju ili ne moraju da nose maske, već se roditeljima ostavlja da sami čitaju izveštaje i naredbe vlasti jer sami ne umeju da ih protumače. Drugo pitanje koje se postavlja jeste zašto je i dalje dozvoljeno da deca idu u obdanište, a treće kako smanjiti distancu od 1,5 metara između dvoje i više dece. Mislimo o tome.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име