Sa novom godinom i izmene u načinu finansiranja u novobečejskoj opštini.

Odluka o plaćanju lokalnog samodoprinosa u trajanju od deset godina, istekla je 31. decembra.

Po usvajanju budžeta na 2021. godinu redsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović predstavio je glavne karakteristike opštinske kase na koju su u velikoj meri uticali ovogodišnja situacija sa korona virusom, ali i prestanak mesnog samodoprinosa u naseljenim mestima opštine.

Uprkos pesimističnim prognozama, lokalna samouprava sa Maksimovićem na čelu, nastojaće da obezbedi što bolji život građana opštine uz konačno vraćanje svih dugova tokom 2021. godine.

-Nadam se da će i prema budžetu biti blaža 2021. godina u odnosu na prethodnu. Mi bismo to sve možda ove godine i rešili, ali kada privredi nije dobro, kada građanima nije dobro i kada imaju manja primanja, kad privreda ne funkcioniše kako treba, nije ni budžetu opštine lakše. Naprotiv i njemu je jednako teže kao i ostalima, jer se i on ne puni, finansira se od građana, od doprinosa, poreza na imovinu i tako dalje. Čim je nešto manje prihoda jasno je da investicije to ne mogu da prate. Daćemo sve od sebe da građani to ne osete sledeće godine, naveo je Maksimović.
Na održanoj sednici SO Novi Bečej opozicija se posebno osvrnula na problematiku finansiranja sportskih klubova u predstojećem periodu zbog nedostatka mesnog samodoprinosa, ali i na činjenicu da se izgradnja postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Novom Bečeju ne nalazi kao stavka u novom budžetu opštine.

Samodoprinos je uveden davne 1960. godine, a o nastavku plaćanja odluka je doneta na referendumu 2011. godine, zbog čega su zaposleni i preduzetnici mesečno uplaćivali tri odsto svojih neto prihoda u zajedničku kasu. Zahvaljujući svemu tome, u Novom Bečeju su se dogodila značajna komunalna ulaganja, posebno u poslednjih pet godina.

Najveća investicija dogodila se u ulici Jaše Ignjatovića, gde je obezbeđeno 383 metra asfaltnog sloja, a potrebna sredstva za to, u visini od oko deset miliona dinara, obezbeđena su iz lokalnog samodoprinosa. Potiska ulica, kao i Kutuzova takođe su dobile novi sloj. Naselje je obogaćeno sa tri parkirališta, kod Sportskog centra, kod Osnovne škole Josif Marinković, u delu mesta koje se zove Arač, odnosno na javnom prostoru ispred vrtića Kolibri, sa 64 novih parking mesta, na šta je potrošeno sedam miliona dinara.

Takođe su kupljene dve staze za trening na otvorenom, dvadeset novih klupa i pedeset kanti za smeće. Kupalište je prošireno za 150 metara i vodili su računa o 14 igrališta i 13.000 kvadratnih metara travnjaka.

Pored toga, pomogli su rad sportskih klubova, nevladinih organizacija, kulturnih udruženja i obrazovnih ustanova. Inače, budžet mesne zajednice za 2020. godinu iznosio je 47 miliona dinara, u poređenju sa 37 miliona dinara u 2019. godini, što dokazuje da se povećao broj zaposlenih u naselju, kažu nadležni.

 

Savet Mesne zajednice Novi Bečej, koji broji 13 članova, još nije doneo odluku o datumu novog referenduma, ali će se isti definitivno održati naredne godine. Da bi glasanje bilo uspešno, više od polovine od ukupno 11.800 glasača, upisanih u birački spisak, moralo bi da glasa za, u suprotnom bi se ovlašćenja Mesne zajednice svela na samo jednu kancelariju.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Javni interes u žiži – Ka kvalitetnijem informisanju građana opštine Novi Bečej“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име