Turistička organizacija opštine Novi Bečej spremno je ušla u novu godinu. Uveliko se osmišljavaju turistički i kulturni sadržaji u kojima će uživati Novobečejci, ali i drugi, mnogobrojni posetioci, navode iz opštine Novi Bečej. Novobečejski vikendi, pored Gospojine, jedan su od zaštitnih znakova opštine Novi Bečej i nešto po čemu je ona poznata u čitavom regionu, a održavaju se tokom većeg dela godine, od maja do decembra.

 

-Pre svega, drago mi je što se veliki broj predstavnika institucija odazvao pozivu. Ovo je bio prvi sastanak ove godine, kako bismo se što bolje pripremili za predstojeći Sajam turizma u Beogradu, koji će se održati od 19 do 22. februara. Zaista nam je bitno da imamo podršku udruženja građana, kao i javnih preduzeća iz opštine, a oni isto tako mogu očekivati našu podršku. Ono što je interesantno je da ne smanjujemo broj manifestacija. Neke smo zamenili novim i boljim, a neke su ostale tradicionalne i imaju svoj mali ljubilej, kao što je Tiska akademija akvarela, koja će ove godine biti održana po 20. put. Pred nama je godina u kojoj moramo da radimo i u kojoj ćemo se truditi da održimo dobru saradnju sa svima, kao i da napravimo jedan interesantan program u Novom Bečeju, tokom cele godine, rekao je direktor Turističke organizacije Novi Bečej Nemanja Vasković. Jedna od svakako najpoznatijih i priznatijih jeste i kulturna manifestacija „Dani Teodora Pavlovića” koja se u Novom Miloševu održava u čast jednog od najznačajnih imena srpske kulture 19. veka, Teodora Pavlovića, jednog od osnivača Matice srpske. Ovogodišnji „Dani Teodora Pavlovića” biće 16. po redu, kaže Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.

-Praksa nam je pokazala da je daleko bolje i mudrije da to uradimo u septembru, zbog toga što je letnji period, sa kojim smo krenuli nekada davno, period godišnjih odmora i poseta je veoma mala. Jednostavno, manifestacija koja ima tako veliki i snažan značaj ne može da dobije onaj svoj publicitet koji zaslužuje. Jedan dan će biti održan u Svečanoj sali Matice srpske, sa pripadajućim programom i svečanom dodelom nagrada, kako za knjigu tako i za životno delo. Isto tako, jedan dan ćemo u OŠ „Dr Đorđe Joanović”, održati onaj miloševački deo manifestacije. Već za nekoliko dana će konkurs vezan za nagrade Teodor Pavlović biti raspisan i objavljen u svim medijima. To je ne samo državni konkurs, nego i konkurs za dijasporu. Bićemo u prilici da sve do 1. septembra primamo radove, a isto tako i preporuke udruženja građana, nevladinih organizacija i svih ostalih koji će predlagati svoje kandidate za životno delo Teodor Pavlović, kaže Vlahović.

Branislav Vojnov, predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, kaže da je godišnji plan kluba poznat i uokviren. Tako će 14. februara biti obeleženo 10 godina od uređenja Muzeja „Glavaševa kuća”, a tom prilikom biće priređena izložba pod nazivom „Glavaševa kuća nekad i sad”, dodaje Vojnov.

-Takođe, uručićemo i priznanja licima koja su doprinela uvećanju kolekcije, odnosno sadržaja Muzeja „Glavaševa kuća”, u vidu dokumenata, slika, predmeta, a posebno jednog novog klavira porodice Banjac. Druga manifestacija je Noć muzeja, u okviru koje ćemo izložiti predmete koji nisu često viđani na ovim prostorima, a treća je pečenje rakije od kajsija, tokom jula. Četvrta manifestacija će biti naša godišnja Skupština u okviru Gospojine. Peta manifestacija je nešto novo, to je Vikend tiskih kapetana, koja će biti održana na više mesta: u Muzeju „Glavaševa kuća”, u Tiskoj marini i u Domu kulture. Imaćemo goste iz Udruženja dunavskih kapetana iz Novog Sada, savsko-dunavskih kapetana iz Beograda. Ovom manifestacijom, koja će se održati po prvi put, želimo da prikažemo kako i od kojih ljudi je došlo do formiranja Gospojine. Poslednja manifestacija će biti muljanje grožđa, koja će ovog puta biti upotpunjena folklorom i tamburašima.

Novobečejski vikendi obećavaju dobar i ispunjen program u Novom Bečeju u 2015. godini, najavljuju iz Turističke organizacije novobečejske opštine. Kao i svake godine, program je osmišljen da zadovolji različite ukuse, pa će se tako, kako navode, i ove naći po nešto za svakog.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име