Javni konkursi za dodelu sredstava iz budžeta lokalnih samouprava, čija je primarna funkcija obezbeđivanje razvoja pojedinih neprofitnih delatnosti, prete da postanu sredstvo za legalno izvlačenje novca za potrebe vladajućih stranaka. Transparentnost u ovoj oblasti, i kada je ima, svodi se na to da se zna ko je dobio koliko novca i na šta je potrošio, a da li je ostvaren cilj tog projekta, teško je videti.

S tim u vezi, redakcija portala MojBečej, tražila je u oktobru ove godine, posredstvom zahteva za pristup informacijama od javnog značaja kopije dokumentacije koja sadrži sledeće podatke:

– Sva izdvajanja iz budžeta opštine i uprave Novi Bečej prema udruženjima građana u mandatu Milivoja Vrebalova i mandatu Saše Šućurovića,

– Osnov prema kom se organizaciji dodeljuju sredstva,

-Kopije ugovora sa udruženjima građana

– Kopije izvoda na koji dokazuju prenos sredstava

– Kopije izveštaja o pravdanju utrošenih sredstava od strane udruženja građana.

Valja reći da lokalna samouprava nije u zakonskom roku dostavila tražene informacije i da se redakcija portala MojBečej ovim povodom obratila Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Novac dobijaju udruženja čiji su zakonski zastupnici funkcioneri

Interesantno je da je na račun udruženja građana Ladops 24. septembra ove godine iz budžeta opštine Novi Bečej uplaćen iznos od 147.307 dinara.

Inače, zakonska zastupnica ovog udruženje je direktorka Javnog preduzeća Radio Novi Bečej Slađana Đorđijev. Ladopsu je na račun uplaćeno i 28. septembra i to 48.000 dinara. Ove podatke BUM poseduje posredstvom Zakona o informacijama od javnog značaja, a dostavila ih je Uprava za trezor Ministarstva finansija. Po kom je osnovu iz novobečejskog budžeta uplaćeno na račun tog udruženja, kao i 100.000 dinara uplaćeno 4. septembra udruženju „PAAD“, čiji je zakonski zastupnik Saša Dujin, inače direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i mnogim drugim organizacijama, pisaćemo kada budemo posedovali zatraženu dokumentaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име