Hrabriji srednjoškolci su imali priliku da probaju gašenje lokalizovane vatre, koju su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva pripremili za demonstraciju, koristeći različite boce za gašenje požara.

 

 

U okviru projekta „Zaštita životne sredine i posledice od požara”, u ponedeljak, 16. septembra, održan je čas edukacije đacima prvih razreda Srednje škole u Novom Bečeju. Čas o zaštiti životne sredine u požarima, u prostorijama Vatrogasne službe, đacima je održao Nenad Stojšin, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Bečej. Stojšin je ukratko objasnio program ove edukacije. – Danas u vatrogasnom domu u Novom Bečeju, u okviru projekta „Zajednici zajedno“, imali smo čas o zaštiti životne sredine u požarima. Bilo je reči o šumskim požarima, kako oni nastaju i kako se gase, kao i o požarima na otvorenom. Posle tog, održali smo malu pokaznu vežbu u dvorištu vatrogasnog doma, rekao je on. Hrabriji srednjoškolci, imali su priliku da i sami probaju gašenje lokalizovane vatre, koju su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva pripremili za demonstraciju, koristeći različite boce za gašenje požara. Marko Mirkov, profesor verske nastave u Srednjoj školi i jedan od profesora koji je doveo grupu učenika, objašnjava šta za njih znače ovakvi časovi. -Smatram da je ovo izuzetno korisno i edukativno, jer u ovom njihom ranom periodu života treba da nauče kako se treba odnositi prema prirodi i zaštiti naše okoline. Ako sada nauče mnogo će im to značiti u životu, njihov pristup prirodi, načinu života,ophođenju prema našoj sredini će biti drugačiji. Moraju naučiti da imaju obaveze, da nije u životu sve zabava i igra, nego da njihovi postupci nose određenu težinu i da bi za to trebalo da budu odgovorni. Za mlade sama teorija nije toliko zanimljiva, ali kada se ubace neke vežbe i to da oni vide na delu, to je zanimljivije i to ostaje onda duboko u njima, objasnio je profesor Mirkov.

Projekat „Zaštita životne sredine i posledice od požara“ sprovodi Dobrovoljno vatrogasno društvo Novi Bečej u okviru Javnog konkursa koji je NIS raspisao pod sloganom „Zajednici zajedno“, a namenjen je podršci projektima u oblasti sporta, kulture, ekologije, nauke i humanitarnih delatnosti u gradovima i opštinama u kojima NIS posluje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име