Na tradicionalnom druženju sa novinarima, upriličenom uoči „Gospojine“, predstavici novobečejske lokalne samouprave detaljno su predstavili program ovogodišnje manifestacije, jedne od najposećenijih u Srbiji. Karuce su uglancane, kotlići izribani, konji istimareni, trava podšišana…Tako se u Novom Bečeju, između ostalog, spremaju domaćini za Gospojinu, gradsku slavu, kada im u goste dolaze sa svih strana. Svake godine brojne posetioce dočeka umiveni i namirisani Novi Bečej i njegovi nasmejani stanovnici.

 

Od 21. do 27.avgusta Gospojina u Novom Bečeju postaje pravo mesto za krunu letnjeg uživanja. Kuvaju se riblje čorbe, slušaju najbolji tamburaši, krstari se Tisom i uživa na njenoj izuzetno lepo uređenoj obali. Nema džaba Severina baš ovde svoj apartman. Pored karaterističnih i autentičnih takmičenja tamburaških orkestara, tamičenja u kuvanju ribljih čorbi, paradnih zaprega, Poljofesta, Etnobazara i Dečije ulice posetioce će ove godine zabavljati najveće zvezde naše estrade: Džiboni, Riblja Čorba, Miligram, Kerber, Halid Bešlić i mađarska grupa Zanzibar.

Saša Šućurović, predsednik Opštine Novi Bečej: „Opština Novi Bečej se pre par godina odlučila za razvoj manifestcionog turizma. Napravili smo novu organizaciju, novo lice i brend same manifestacije i samim tim se i taj pozitivni brend preneo na naš grad. Naši sugrađani su počeli da se bave turizmom, počeli su svoje kuće da preuređuju u privatne apartmane, da svoje poljoprivredne proizvode nude turistima koji dolaze, sada cele godine jer manifestacioni turizam u Novom Bečeju više nije samo jedna manifestacija, imamo trenutno 24 vikenda i 24 različite manifestacije naši posetioci tokom cele godine mogu da posete naš grad i vide neku od njih. Odvojilo se četiri ili pet manifestacija koje su drugačije i uspešnije od ostalih, ali mislim da će sledeće godine sve biti u rangu i prepoznatljive u celom regionu. Velika Gospojina je svakako kruna tih manifestacija i u okviru same Gospojine ima četiri, pet manifestacija koje se uporedo održavaju i zato imamo 200 000 posetilaca. Gospojina je uvek sadržala neki humani karakter, a ove godine smo doneli odluku da kupimo kuću jednoj ugroženoj porodici u Novom Bečeju. Mislim da će to postati tradicija, Gospojina vraća osmeh na lica i mislimo da će svake godine nakon Gospojine neka porodica biti srećnija pošto ćemo omogućiti da živi u novoj kući. Prethodnih godina smo novac zarađen akcijom Gađanje predsednika usmerili organizaciji Bitka za bebe.“

Novi Bečej za četiri dana manifestacije poseti više od 200.000 posetilaca i svi odu zadovoljni jer se domaćini pobrinu da svako dobije adekvatan smeštaj, da bude dovoljno mesta za parkiranje, da se sa najkvalitetnijeg ozvučenja sve dobro čuje i da uz sve to nema nijednog incidenta.

Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novi Bečej je istakao da su pripreme na vreme krenule kao i svake godine i da je se u slavljeničkoj atmosferi čeka manifestacija:“Ono što će sigurno 21. avgusta kada počne manifestacija sačekati naše posetioce, to je lep Tiski kej, puno cvetnih aranžmana, kao i sva tehnička i druga podrška. Moći će da se kupaju, da za 1000 dinara iznajme čamac i da plove po Tisi, da se voze u karucama za 500 dinara, ili da uživaju uz tamburaše i dobru hranu u čardama pokraj reke. Ručak po osobi u restoranima iznosi od 800 do 1.200 dinara. Svi koncerti su besplatni, kao i svake godine na Gospojini. Očekujemo oko 200.000 hiljada posetilaca i oko 15.000 automobila, cena parking karte je 300 dinara. Cene smeštaja se kreću od 1.200 do 3.500 dinara. Karta za VIP tribinu po danu je 500 dinara.“ Kao i prethodnih, tako su i ove godine organizatori stavili veliki akcenat na bezbednost, kako gostiju i učesnika, tako i onih koji će imati svoje štandove. Isto tako, stručne službe, odnosno republičke i pokrajinske inspekcije će kroz svoj redovan odnos i, u ovom slučaju vanredne aktivnosti, obezbediti da hrana i piće koji budu služeni budu pregledani i ispravni naglasio je Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga: „Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbeđuje 24 sata svakog dana ovu manifestaciju, tako da će Gospojina biti, ne samo na zavidnom kulturnom nivou, nego će i svi učesnici ove manifestacije biti maksimalno bezbedni.“ Iako potpuno različita, nedavno završena Guča, ima istu ciljnu grupu kao i Gospojina, smatra Milan Raičić, direktor Turističke organizacije Dragačeva: „Svaka je na svoj način lepa. Definitivno ima mesta i za jednu i za drugu. Gospojina je vrlo lepa. Lepo je i mesto, sve je uređeno. Organizacija je odlična. Dobar je program, raznovrstan. Guča sa druge stane ima neku svoju istoriju, tradiciju, trubu. Taj prepoznatljiv zvuk.” Od onog što bi uzeo od Gospojine i primenio na Guču, Raičić ističe, pre svega, uređenost ove manifestacije, mada nije siguran da bi se to moglo primeniti na dinamičnost Guče: „Srčanost i strast je nešto što ne možeš da iskontrolišeš ili naručiš pa da dobiješ. Buka i orkestri koji sviraju u isto vreme, stvaraju tu energiju i privid anarhije, što se i strancima i našim ljudima sviđa, ali opet ima kontrolisanog reda. Kada bih na to primenio da sve bude sređeno i uređeno, kako je na Gospojini, možda bi se izgubilo ovo prvo. Meni se kod Gospojine sviđa kultura koja ovu manifestaciju prati, kao i prisustvo reda, a opet je vrlo opuštena atmosfera”, završava Raičić i poziva sve ljubitelje dobrog provoda u Novi Bečej od 21. do 27. avgusta.

Voditelj, jedan od organizatora, ali možemo reći i domaćin, Ivan Zeljković sa nestrpljenjem očekuje Gospojinu i ističe da ga program, kao i prošle, i ove godine dira u srce: „Od Miligrama, koji volim da čujem zato što stvarno volim tu atmosferu koju Mili, gitare i uopšte produkcija stvara. Zatim Halid Bešlić, ne može da prođe nijedno veče u kafani, a da ne naručim tri ili četiri njegove pesme, a specijalno za „Miljacku“ otimam mikrofon muzici. Ne znam šta da vam kažem o mađarkoj grupi Zanzibar, ali Kerber obožavam, i Neša Minić, njihov gitarista i Gale su mi dobri prijatelji i stvarno obožavam njihove koncerte i taj vibe nastup, dok sam uz Čorbu odrastao, tako da je do Džibonija sve fantastično. A od Džibonija sve ide u nebo, jer jedan od najlepših koncerata u mom životu na kojem sam bio jeste upravo Džibonijev koncert u Pulskoj areni, i bukvalno me taj vibe iz Pulske arene nosi do Gospojine i jedva čekam da u Novom Bečeju to opet osetim.” Gospojinu svakako treba jednom u životu da poseti, a jednom kad je posetite, nećete moći da ne dođete sledeći put, dodaje Zeljković : „Prošle godine sam došao prvi put u životu i evo me opet ovde, ali ne dolazim sam. Ovoga puta i moja sestra sa drugaricama hoće da dođe i mnogi moji prijatelji. Oni koji znaju da sam bio ovde su me pitali, kako je i da li je stvarno tako dobro, jer takva atmosfera i energija, a pritom toliko čisto, uredno i fino, stvarno gospodski, a opet energično, stvarno ljudi mogu da osete samo na Gospojini.” „Meni je drago da su organizatori ove godine definisali kao najveći porodični festival, a to, zapravo, i jeste. Za vreme trajanja Gospojine tokom celog dana ima raznih manifestacija, od Dečije ulice, Etno bazara, Poljo festa i tako dalje, zaključno sa koncertom. A kad kroz Novi Bečej, koji ima 17 000 ljudi, prođe 200 000 tokom četiri dana, ne znam kako da kažem ljudima da treba da dođu na Gospojinu i osete ovu lepu atmosferu“- završava Zeljković.

Zabava za celu porodicu od prepodnevnih do ranih jutarnjih sati tako zovu Gospojinu. Uz devizu „ Ako hoćeš, samo se nasmeši“ nasmejani Novobečejci pozivaju goste da provere zašto je Gospojina jedna od najposećenijih i najzabavnijih manifestacija u Srbiji.

 

{comment}

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име