Šta mladog, ambicioznog, pametnog čoveka koji se nalazi na pragu izgradnje sopstvene budućnosti u trenutku kada je postao zrela, formirana, obrazovana individua, može zadržati u rodnom gradu, ako ne perspektiva, primamljive ponude i otvorena vrata za praktičnu primenu naučenog.

 

Iz tih razloga je opština Novi Bečej u saradnji sa Kancelarijom za mlade i Kancelarijom za lokalno ekonomski razvoj, organizovala sastanak u Svečanoj sali opštine, sa studentima i akademskim građanima opštine Novi Bečej. Tema sastanka je bila razmena ideja, kako bi nove, moderne i kreativne zamisli mladih doprle do institucija i upravljača. Na ovom sastanku je bilo reči o perspektivama i potencijalima, razmišljanjima studenata i akademaca o tome kako da se osavremeni i na koji način da se razviju lokalni uslovi života, istakao je Matija Kovač, zamenik predsednika opština Novi Bečej.

-Duže vreme razmišljamo na temu razmene informacija i iskustava sa studentima, srednjoškolcima i đacima osnovnih škola sa teritorije opštine Novi Bečej, u cilju unapređenja njihovih života, kao i života cele zajednice. Održan je prvi sastanak, na kojem su izneti zaista dobri predlozi, sugestije, kritike i od najmlađih naših sugrađana i od studenata. Stavili smo ih na mapu problema. Zadovoljni smo kako je prvi sastanak protekao, naravno nije poslednji i verujem da ćemo nastaviti, naveo je Kovač. Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej se bavila i do sada životom mladih i temama koje ih zanimaju u direktnom kontaktu sa mlađim sugrađanima. Pripremili su nove načine delovanja i komuniciranja koje su predstavile na sastanku u opštini.

Dejan Vuletaš, koordinator Kancelarije za mlade kaže da je njihova ideja da još jednom oslušnu akademce.

– Da vidimo iz njihovog ugla koji su problemi, i naravno da im damo konkretne odgovore ne te probleme. Sledeći sastanak planiramo u nekom drugačijem obliku i obimu, oformićemo radnu grupu i mapiraćemo konkretna rešenja predloženih ideja sa prvog sastanka. Napomenuo bih da Kancelarija za mlade na svom sajtu ima poseban odeljak za studente, gde oni mogu popuniti formular i biti u našoj bazi podataka. Planiramo osnivanje organizacije, čiji će osnivači biti sami studenti, gde će oni u nekom narednom periodu sami da se aktiviraju u društvenom životu i bore za svoja prva, kako na lokalu, tako i šire, rekao je Vuletaš. Jedan od osnovnih ciljeva razgovora je bio i stvaranje uslova u opštini Novi Bečej, kako bi se mladi motivisali da se vrate u lokalnu zajednicu nakon završetka studiranja Sastanku su prisustvovali i direktori javnih preduzeća i ustanova, kako bi se razmenila iskustva i uspostavio bliži dijalog, te realizovali projekti.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име