Udruženje Roma Novi Bečej u okviru kampanje „Mesec romsko-ženskog aktivizma” koja traje od 8. marta do 8. aprila organizovalo je juče ulični marš povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

– Ulični marš ima za cilj da podseti širu javnost na rasizam i diskriminaciju prema romskoj zajednici. Na marš smo pozvali sve bitne institucije na lokalu, predstavnike romske zajednice, organizacije civilnog društva sa kojima sarađujemo i mreže čije smo članice, rekla je Vesna Ćerimović, aktivistkinja udruženja.

Učesnici marša su nosili zastavice i transparente sa natpisima poput: stop nasilju, stop rasizmu nad Romima, život bez rasizma, boja nečije kože važna je koliko i boja nečijih očiju, pobuni se rasizmu, odupri se i drugi. Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej, naglasila je da je ulični marš prošao bez problema.

-Na Međunarodni dan borbe protiv rasizma okupili smo se da ukažemo na rasizam koji postoji oko nas, koji je sistemski, a Romi i Romkinje to najbolje osete. Naša akcija je imala za cilj i da ukaže na rane brakove, kako bismo započeli kampanju koja će trajati u naredne tri godine, u okviru koje ćemo se baviti upravo tom temom, rekla je Jovanović.

Novobečejsko udruženje realizovalo je u ovu akciju u okviru rada sa Romskom ženskom mrežom Banata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име