Skupština opštine Novi Bečej
Skupština opštine Novi Bečej

Skupština opštine Novi Bečej je prošlog meseca usvojila Lokalni akcioni plan za  ostvarivanje prava nacionalnih manjina za period 2018 – 2023.

Usvajanjem Lokalnog Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina opština Novi Bečej za period 2018 – 2023 postavila je strateško opredeljenje za unapređenje osnovnih ljudskih i manjinskih prava i sloboda nacionalnih manjina na lokalnom nivou, navodi se u tom dokumentu.

Ova banatska opština je nekoliko koraka ispred susednog Bečeja, kada se uzme u obzir činjenica da je Novi Bečej pripremio i nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana, a da su odbornici već usvojili LAP za nacionalne manjine, jer u Bečeju ni jedan od ova dva dokumenta nije ni u izradi. U opštini Bečej, primera radi, završava se jedino revizija lokalnog plana za mlade, kao i priprema lokalnog plana za rodnu ravnopravnost, dok je pre nekoliko meseci usvojen lokalni plan za decu.

Nacrt lokalnog Akcionog plana opštine Novi Bečej sadrži 12 poglavlja:

 1. Lični statusni položaj;
 2. Zabrana diskriminacije;
 3. Oblast medija;
 4. Oblast kulture;
 5. Sloboda veroispovesti;
 6. Upotreba jezika i pisma;
 7. Obrazovanje;
 8. Demokratska participacija;
 9. Odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i javnim preduzećima;
 10.  Ekonomski položaj pripadnika manjinskih zajednica;
 11. Međunarodna saradnja;
 12. Lokalni savet za međunacionalnu saradnju.

Svako poglavlje sadrži kratak uvodni deo u vidu trenutnog preseka stanja u okviru koga je predstavljen važeći normativni okvir za dato poglavlje, kao i opis trenutnog nivoa ostvarenosti prava i sloboda nacionalnih manjina. Svako poglavlje Lokalnog Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina sadrži strateški cilj, koji je u najvećoj meri zasnovan na preporukama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, navodi se u obrazloženju.

Ovaj dokument na samom početku aktuelizuje lični statusni položaj građana novobečejske opštine.

Pojam nacionalne manjine definisan je zakonom na način koji je u skladu sa uporedno pravnim iskustvima. Prilikom popisa stanovništva 2011. godine učinjeni su značajni napori da se obezbedi da pravo na slobodnu samoidentifikaciju bude u potpunosti zagarantovano. Popis je uključivao potpuno otvorena pitanja o nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i verskoj pripadnosti, bez prethodno definisanih lista, a popisivačima su date instrukcije da tačno zabeleže odgovore date na ta pitanja.

Rezultati popisa iz 2011. godine za opštinu Novi Bečej: ukupno 23.925 stanovništva: Srba 16.132; Mađara 4.319; Roma 1.295; Jugoslovena 83; Albanaca 72; Hrvata 66; Rumuna 59; Makedonaca 42; Muslimana 11; Nemaca 14; Slovaka 15; Crnogoraca 27; Rusa 14; Rusini 4; Bošnjaka tri; Bunjeci tri; Vlaha jedan; Slovenaca osam; Ukrajinaca dva; ostali 29; ne žele da se izjasne 838; regionalna pripadnost 306; nepoznato 578. Procentualno: Srba 67,4 odsto; Mađara 18,52 odstp; Roma 5,41 odsto; ostali 8,67 odsto.

U nastavku će vam predstaviti svaku oblast pojedinačno.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име