Krajem prošle godine postavljeno je 1.400 sadnica cera, čiju je kupovinu finansirala opština Novi Bečej u delu atara Rudina – Jatov, a prema projektu izgradnje vetrozaštitnih pojaseva počela je sadnja 22.000 sadnica.

 

Lokalna samouprava je dobila sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za za privredu, vodoprivredu i šumarstvo, za pošumljavanje sedamnaest hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, nakon čega je sprovedena javna nabavka za sadni materijal i zaštitnu mrežu. Akciju pošumljavanja sprovodi JP „Komunalac“.

U pitanju su tri velike parcele, dve u katastarskoj opštini Novi Bečej i jedna u katastarskoj opštini Kumane. Miloš Zvekić, direktor JP „Komunalac” kaže da će se nakon pošumljavanja sprovesti i akcija podizanja vetrozaštitnih pojaseva.

-Reč je o 2.000 sadnica topole, muški klon, i 20.000 hrasta lužnjaka. Predviđene su tri lokacije. U toku je sadnja topole, koju planirano da završimo za dva dana u delu atara Ljutovo. Optimalni rokovi za sadnju se bliže kraju, planiramo da što pre završimo i sadnju hrasta lužnjaka, na još dve predviđene parcele. Jedna je kod Arače, dok se druga nalazi u Kumanačkom ataru. Nadam se da ovo nije kraj projekta. Planovi su veliki. Bliži nam se i akcija podizanja vetrozaštitnih pojaseva. U kojoj meri će to biti realizovano sad na proleće, to će se videti, ali u svakom slučaju do kraja godine bi trebao dobar deo toga da se odradi u svim atarima opštine Novi Bečej, rekao je Zvekić. On je istakao da mladice sade radnici JP „Komunalac“ u saradnji sa članovima lovačkog udruženja i zaposlenih u poljočuvarskoj službi.

O načinu i rasporedu sadnje, kao i o zaštiti sadnica, brinula se Sofija Blažin, pejzažni arhitekta u tom javnom preduzeću.

– U delu atara Ljutovo je predviđeno podizanje šume topole, u pitanju je muški klon, koji ne cveta, nema takozvane mace i nema alergijskih reakcija. Na ovoj parceli imamo oko 1.000 sadnica, takođe i sa druge strane puta, na drugoj parceli će biti posađeno oko 1.000 mladica. Za desetak godina bi ova šuma trebalo lepo da se oformi. Tada će biti savršeno za šetnju i uživanje. Pripremamo zemljište, donošimo svežu zemlju koju stavljamo u sadnu rupu, pošto je u ovom delu zemlja, kada izbušimo rupu, dosta slatinasta, glinovita, i lepi se. Ovih dana nas očekuje sadnja 10.000 sadnica hrasta lužnjaka na potezu kod Arače i 10.000 u katastarskoj opštini Kumane.

Nadam se da ćemo uspeti u najkraćem roku da završimo posao. Kasnije imamo negovanje zasađenog materijala, što podrazumeva redovnu međurednu obradu i zalivanje sadnica, navela je Blažin. Ona je dodala da će se akcija pošumljavanja nastaviti i sledeće godine kada će biti pošumljeni delovi pored puta, u potezu Novi Bečej – Novo Miloševo – Bočar i potez Novi Bečej – Kumane.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име