Ministar kulture i informisanja u Vladi republike Srbije Vladan Vukosavljević najavio je izradu dugoočekivane strategije kulturne politike, kao i rad na nacrtu nove strategije medijske politike do kraja godine, navodeći da predstoji „delikatan posao, ali se niko ne plaši tog zadatka”.

U intervjuu „Politici”, u kojem je govorio i o potrebi usvajanja novih zakona, raspodeli sredstava na osnovu konkursa, nacionalnim penzijama, v.d. stanju u ustanovama kulture, rekonstrukciji muzeja, Vukosavljević je ocenio da je pravo čudo kako je kultura do sada uspevala da funkcioniše bez jasno koncipirane strategije kulturne politike, zbog čega je to jedan od prioritetnih zadataka.

Ministar kulture i informisanja najavio je da će se ministarstvo na čijem je čelu truditi da u narednih šest meseci donese novu medijsku strategiju i da veruje da će to dovesti i do seta novih zakona u oblasti medija.

-Po opštim uzusima, dominantnim u okvirima EU, kod nas se ohrabruje izlazak države iz vlasništva u medijima. Ranije, kada je država finansirala medije, stvarala je i preduslove za stabilnost i nezavisnost od tržišta. Zato moramo da pokušamo da preuzmemo ili prilagodimo uspešne modele članica EU, rekao je Vukosavljević za jučerašnje Večernje novosti.

Ministar je dodao da će, u skladu sa mogućnostima, maksimalno delovati na suzbijanju telesne i jezičke pornografije u medijima, i elektronskim i pisanim.

-To je nedopustivo, pogotovo kada je reč o nacionalnim frekvencijama. One su nacionalno blago, poput koncesija na rudnik ili plovni tok. Veoma je važno kakve poruke šaljete. Nismo mi izmislili rijaliti programe ali se, nažalost, ovde dobro prihvataju, kazao je Vukosavljević.

Foto: Ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име