Az új közterület húsz százaléka zöld lesz
Az új közterület húsz százaléka zöld lesz

Osnov za izradu projekta je pobedničko rešenje Međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa centralnog trga u Bečeju autorske grupe iz Niša iz 2008. godine.

Osnovni zahtev investitora, kao i pobedničkog rešenja je ukidanje postojeće denivelacije platoa („rupe“).

– Kako se među građanima intenzivno javlja nostalgija za pređašnjim rešenjem, poznatijim po imenu Pogača, rešenje je zahtevalo umetanje elementa kružnice u ortogonalni sistem komunikacionih pravaca.

Novoprojektovano rešenje je sinteza kružnih elemenata data u koncepciji popločanja, kao podsetnik na ranije slike ovog prostora kroz vreme, navode autori prezentacije budućeg izgleda trga.

Ovaj motiv kompoziciono čine isečci kružnice rezervisani za glavnu gradsku fontanu, zeleni „tepih“ travnjak, sezonsko cveće i klinker popločanje u dve nijanse koje ih povezuje u jedinstvenu celinu. U samom središtu rezervisan je prostor za svetlosno – skulpturalnu vertikalu.

Konstrukcija fontane predviđena je kao stalna predstava vode i svetla. Kako se na trgu odvijaju različite manifestacije u organizaciji opštine, konstrukcija fontane omogućava da se u takvim prilikama montažno demontažno postavlja pozornica/bina, a unutrašnja kružnica služi za „izascenski“ prostor.

Uređenja centra Bečeja koštaće 135 miliona dinara, a ti će radovi biti finansirani kroz kreditno zaduženje opštine.  

Inače, današnji profil, oblik i karakter trg je dobio krajem 1970-ih godina, kada je na njegovom severoistočnom delu postavljena složena kompozicija fontane, sa nizom pratećih funkcionalnihi likovnih motiva (denivelacija, gledalište, „pozornica“, skulptura…). Vodenoj površini prilazi se stepenicama sa severne strane od ulice Gerberovih i kaskadama sa centralnog dela trga. Ove kaskade su eliptičnog oblika, postavljene u središnjem prostoru trga. Na delu ispred Gradske kuće i Zadužbine Baronice Jović nalazi se drvored i prostrana žardinjera sa perenama i zimzelenim stablima. Naspram Gerberovih nalazi se arterski bunar sa „žutom “ vodom iskopan 1904.god.

Pogledajte prezentaciju novog trga: IZVOD IZ GLAVNOG PROJEKTA REKONSTRUKCIJE TRGA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име