Firma „Multitest“ zakupila je halu bivšeg Vojnog odseka u Bečeju.

 

 

„Multitest“ proizvodi alate za testiranje elektronike kablažu za automobile. Prema rečima direktora kompanije Zoltana Kadara, prostor na Topolskom putu biće dovoljan za početak rada u najvećoj potiskoj opštini, dok je u planu i proširenje kapaciteta. Ova „hajtek“ firma posluje broji ukupno 150 zaposlenih u Mađarskoj, već u Nemačkoj Češkoj i Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj. Stabilna je i širi se na godišnjem nivou, budući da je sličnog profila samo nekoliko firmi u Evropi – tri u Nemačkoj, jedna američka i ova, ali ne zato što je, kako je Kadar rekao, tržište malo, već zato što je kompleksno.

Sve rade sami – od početka, tj. proizvodnje komponenti, pa do prodaje, kao i servis. Kontrola trgovine u Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji, kako je objašnjeno, odvija se u Bečeju.

Direktor bečejskog „Multitesta“ biće Igor Čapo, a za početak se planira od 10 do 12 zaposlenih, 15 najviše. Firmi su neophodni sledeći profili: CNC glodači, CNC strugači, elektrotehničari, kao i inženjere elektrotehnike i mehaničke inženjere. Do sada je 200.000 evra uloženo, a planirano je da se uloži i 300.000 evra u posao u Bečeju, dok je u opremanje hale preusmereno oko 25.000 evra. Kako je Kadar rekao, sva opremanja hale za potrebe „Multitesta“ radile su bečejske firme. Da ulaganje u elektroenergetski kapacitet prostora u pomenutoj zonu nije bilo uzaludno, prema rečima predsednika opštine Vuka Radojevića, svedoči zainteresovanost investitora. Prema rečima direktora Direkcije za izgradnju Bečej Gorana Matića, zakupom ove hale opština Bečej prihodovaće na mesečnom nivou oko 61.000 dinara (cena bez PDV-a), a ugovor je potpisan na pet godina. S tim u vezi, budući da je prethodnik zakupac ove hale bila fabrika bicikala „Favorit“, Matić je objasnio da je ugovor sa njima raskinut.

Vuk Radojević najavio je i saradnju sa Tehničkom školom iz koje bi se iznjedrili kadrovi za potrebe ove, ali i sličnih firmi, budući da ih, kako je ocenjeno, nema dovoljno.

Inače, Zoltan Kadar je Bečejac, a pre 20 godina otišao iz najveće potiske opštine.

Firma „Multitest“ u Bečeju radi od 2008. godine, ali se bavila samo trgovinom aparata koje su proizvodili van Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име