Verna čitateljka je darovala sliku Đerđu Lajberu | Foto: Roža Feher
Verna čitateljka je darovala sliku Đerđu Lajberu | Foto: Roža Feher

Novinar u penziji Đerđ Lajber (74) iz Bečeja odavno  je prestao da šalje svoje priloge dnevnom listu „Mađar so“ i Radio Novom Sadu, ali nije prestao da piše. Od kako je 2004. godine otišao u penziju, izdao je četiri knjige.

Ovih dana je pred sugrađanima u MKD „Petefi Šandor“ predstavio svoju četvrtu knjigu na mađarskom jeziku „Duboka razmišljanja“, a uskoro očekuje izlazak iz štampe prevoda istog štiva na srpskom jeziku.

-Prva knjiga je skup bečejskih anegdota, druga aforizama, epigrama i komentara, u trećoj sam objavio parodije, skečeve i humoreske, a u poslednjoj je štampana misaona poezija. Ranije sam se bavio dnevnim informacijama i pokušao sam sebe i čitaoce da razvedrim humorom ili satirom. Rečju, bio je to plod rada tokom četiri decenije. Aktuelna knjiga je plod razmišljanja posle svoje sedamdesete godine i u njoj se čitaoci suočavaju sa suštinom života, pošto  u stihu pišem o iskustvima i mislima kojima sam preokupiran poslednjih godina, naglašava autor knjige Đerđ Lajber.

Želja da istovremeno predstavi knjigu na mađarskom i srpskom jeziku nije mu se ispunila, jer prevod nije u potpunosti završen i izdanje na srpskom jeziku biće naknadno štampano i predstavljeno. Pošto je rođeni Petrovoselac, Đurka bači će aktuelnu knjigu predstaviti 1. decembra u velikoj sali Mesne zajednice i svojim zemljacima.

-Za iduću godinu, povodom 75. rođendana, pripremam novu, petu po redu, knjigu naslova „Humor je so života“ sa satiričnim i humorističnim napisima iz mog poluvekovnog spisateljskog rada. Mislim da će to biti i moja poslednja knjiga, koju nameravam, takođe, da objavim na mađarskom i srpskom jeziku, zaključuje Đerđ Lajber.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име