Iako je planirano da se prvo obavi totalna rekonstrukcija centralnog gradskog trga, ipak su pre počeli radovi na Rimokatoličkoj crkvi posvećenoj Uznesenju Blažene device Marije u centru Bečeja. Projekat rekonstrukcije hrama starog 129 godina izradio je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture s Petrovaradina.

-Realizacija projekta će biti kroz tri faze rada, a ukupna vrednost radova, koju u celosti finansira Rimokatolička crkvena opština, iznosi 15,5 miliona dinara. Za ovu godinu je predviđena prva faza radova, koja obuhvata obnavljanje tornja i južne fasade hrama. Vrednost ovih radova je 5,5 miliona dinara i izvode ih kulska firma „Blaško“, saznali smo od sveštenika Lasla Fuderera.

Staro graditeljsko pravilo, da se kuća zida od temelja, a obnavlja od krova, ovde nije primenjeno. Evo i zašto?

-Krov jeste star, ali je za sada još u funkcionalnom stanju i ostavili smo ga za kraj, znači u trećoj fazi obnavljanja hrama. Taj deo posla koštaće oko 5,5 miliona dinara. U ovom trenutku je toranj, koji je 1923. godine izgrađen, u najlošijem stanju i zato smo krenuli od njega. U drugoj fazi, najverovatnije iduće godine, radiće se spoljni fasadni zidovi preostalog dela crkve i za tu fazu predviđeno je 4,5 miliona dinara, izneo nam je dinamiku rekonstrukcije crkve čiji je starešina Laslo Fuderer.

Obnavljanje tornja biće najzahtevniji deo posla | Foto: Vlastimir Jankov
Obnavljanje tornja biće najzahtevniji deo posla | Foto: Vlastimir Jankov

Možda je nekome izgledalo da se postavjanje skele oko južnog dela fasade i tornja dugo trajalo, ali to je, s aspekta bezbednosti radova, izuzetno zahtevan posao. U svakom slučaju, to neće poremetiti tok radova u prvoj fazi, koja bi trebalo da se završi do kraja septembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име