Novi korona virus SARS-CoV-2, kao izazivač infekcije kod ljudi, otkriven je u Kini decembra 2019. Vreme od unošenja virusa u organizam do pojave simptoma bolesti iznosi od dva do 14 dana. Lakši oblici infekcije liče na prehladu – povišena telesna temperatura (koja obično postepeno raste, iz dana u dan), bol u grlu, kijavica, slabost, bolovi u mišićima.

Nakon nedelju dana, ako se razvija teži oblik bolesti, može doći do otežanog disanja i gubitka daha (znaci da se razvija upala pluća), kada je potrebno bolničko lečenje. Najteži oblici bolesti, koji u većini pogađaju starije i obolele od hroničnih bolesti (srčanih, plućnih, malignih, sa smanjenjem imuniteta), dovode do šoka, akutnog respiratornog sindroma i mogućeg smrtnog ishoda. Prema trenutno raspoloživim podacima, stopa smrtnosti iznosi oko tri odsto, ali zavisi od uzrasta I pratećih bolesti.

 Mere opreza koje treba primeniti kako bi se smanjila mogućnost obolevanja:

-Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura)

-Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba

-Savetuje se odlaganje putovanja u područja u kojima je registrovan povećan broj obolelih

-Pojačajte higijenu ruku – pranje ruku vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili, ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa osobama sa znacima infekcije organa za disanje ili boravka u potencijalno ugroženom području

-Izbegavanje kontakata sa životinjama, naročito uginulim

– Ako imate simptome infekcije organa za disanje i opravdanu sumnju da je u pitanju infekcija novim korona virusom, prvo pozovite neki od navedenih brojeva telefona: 064/802-88-94, 064/802-88-95 ili 064/894-52-35. Tu ćete dobiti savet šta treba dalje da učinite. Ne idite odmah u Dom zdravlja, jer ćete na taj način ugroziti druge pacijente, među kojima je najveći broj upravo onih koji pripadaju posebno ugroženim grupama. Takođe, obavestite svog poslodavca, kako bi se sprečilo širenje infekcije u Vašem kolektivu. Ukoliko postoji opravdana sumnja da ste oboleli od infekcije novim korona virusom, na adekvatan način ćete biti pregledani i sprovedeni do ustanove gde će biti urađeno testiranje ili do ustanove gde će se Vaše lečenje nastaviti, ako to bude potrebno.

 

U Srbiji trenutno ima registrovanih 12 osoba koje su obolele od korona virusa.

Skupovi u zatvorenom sa više od 100 ljudi biće zabranjeni u Srbiji, dok će škole, vrtići i fakulteti nastaviti normalno da rade.

2 KOMENTARA

  1. Ajde sad sa saopštenjem predsednika i ostalih experata.Sapun+srbim (kom1) i niko nam nista ne mo že ????!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име