Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Óbecse a legátláthatóbb önkormányzat – ez derült ki a Transzparencia Szerbia országos szintű kutatásából.

Dragan Tošić polgármester elmondása szerint az önkormányzat az Óbecsei Ifjúsági Szervezettel (BUM) együttműködve tudott ilyen szép sikert elérni, ami elsősorban az utóbbi években rendszeresített, A polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akciónak köszönhető, amelynek során a község településeinek a lakói is beleszólhattak abba, mire kellene költenie pénzt az önkormányzatnak. A BUM közreműködésével Óbecsén elkészült a helyi korrupcióellenes akcióterv is, ami ugyancsak „szépített” a korábbi eredményen.

A városok és községek átláthatósága az idén valamivel jobb lett, mint tavaly volt, de továbbra is igen alacsonyak a mutatók: míg a listavezető a lehetséges száz pontból 83-at szerzett meg, addig az országos átlag mindössze 46, ami 6 ponttal több, mint amennyi tavaly volt. Óbecsét Novi Pazar és Zombor követi.

– Bizonyos területek rossz eredménye nem jelenti feltétlenül azt, hogy ott elterjedt a korrupció, mint ahogy a közbeszerzések átláthatóságának a javulása sem garancia arra, hogy ezen a területen nincs megvesztegetés. A tavalyi hibák az idén is megjelentek, ezek többek között a hiányos adatközlésekre, valamint a községi tulajdonok, ingatlanok használatáról szóló tájékoztatás elmaradására vonatkoznak – áll a jelentésben.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име