Óbecse község két pénzintézettel kötött szerződést, melynek értelmében a bankok 202 millió dinár összértékű, hosszú lejáratú hiteleket folyósítanak a Tisza-menti községnek.

 

Visszatetsző azonban, hogy a pénzeket az utolsó dinárig Óbecsén belül költik majd el, ám annak törlesztésében az egész község lakosságának részt kell majd vállalnia. Legalábbis ez derül ki abból a hivatalos dokumentumból, amelyet a községi honlapon tettek közzé és amely tételesen felsorolja, hogy a hitelből milyen munkálatokat valósít majd meg az óbecsei önkormányzat.

A legnagyobb összeget a helyiek által csak „pogácsának“ nevezett főtér rekonstrukciójára fordítják majd, valamint az Óbecsén belüli távhő-vezetékrendszer fejlesztésére, erre 135 milliót költ majd a község. A hitel második csomagjából az óbecsei „Botra“ szeméttelep bezárása, szanálása és a biológiai rekultivációja fog megtörténni, mintegy 44 millió dinárból. Az óbecsei Műszaki középiskola is új fűtésrendszert kap majd, 1 millió dinárból. Valamint 2.5 milliót költenek majd csak arra, hogy beszerezzék a megfelelő engedélyeket ahhoz, hogy a város felhasználhassa a termálvizeit. Míg a hitelkeret harmadik körében a forrásokból jut három Óbecsén működő általános iskola fejlesztésére, többek között a csővezetékek és a vízvezetékek felújítására és szanálására, valamit egy új tornaterem építésére is, mintegy 10 milliós értékben. 5.5 millióból folytatják a munkálatokat a főtéren álló Dunđerski-ház felújításán, valamint az addigra felújított főtér mellett még egy „tematikus teret“ is kiépítenek majd a rekonstrukció alatt álló épület és a Vajdasági Bank közötti területen, vagyis mintegy 5 méterre a megújuló főtértől még egy teret építenek majd ki. Mindemellett 4.7 millióból még egy új körforgalom is kiépül majd Óbecsén. Vuk Radojević, Óbecse község elnöke sikerként értékelte, hogy hitelbeveri a községet, mint mondta „Nagyon kedvező feltételeket kaptunk a hitelezőktől. A kölcsönöket kilenc év alatt kell visszafizetni, a türelmi idő pedig két év”.

A most felvett hiteleket és az azokból megvalósított eredményeket szinte kizárólag az Óbecsén élő polgárok élvezhetik majd, ám annak törlesztőrészleteit már az egész községnek a vállán kell majd hordoznia.

Annak ellenére van ez így, hogy Óbecse a község lakosságának mintegy 60 százalékát teszi ki, mégsem lát majd egy dinárt sem a hitelből Péterréve, Bácsföldvár, Kutaspuszta, Csikérpuszta, Drea vagy Pecesor lakossága, ám a törlesztéseket az ő zsebükből is állják.

A községi vezetés központosító és kirekesztő fejlesztéspolitikája azért is felháborító, mert míg Péterrévén emberi fogyasztásra alkalmatlan az ivóvíz, addig Óbecsén milliókat költenek a termálvíz használati jogának csupán a megszerzésére.

Míg a falunkban jobb esetben tengely, rosszabb esetben nyaktörésveszélyesek az utak, addig Óbecsén körforgalom épül. Míg Péterrévén óvodát zárnak be egy rossz kémény miatt, addig Óbecsén 4 oktatási intézményt 11 millióból újítanak fel és még sorolhatnánk. Vajon elfeledték a községi vezetők, hogy a szavazóktól nyert felhatalmazásukat egy egész község vezetésére és nem csak annak központi településének érdekképviseletére kapták?

 

Szabó Attila – Péterréve

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име