Ma ünnepelték a község napját Óbecsén. A község éves díjait a díszülésen osztották ki. Az elismerésben heten részesültek.      

Zászlófelvonás jelezte hétfőn, hogy ünnepel Óbecse. 2009 óta augusztus 1-je a község napja, ilyenkor adják át a községi díjakat. Az idén Pósa László plébános, Dušan Opinćal történész, Börcsök László nyugalmazott magyartanár, író, Cseszák Balázs néptáncoktató, Kalapos Karolina sportoló, Tóth Zoltán vállalkozó és a Zdravko Gložanski Általános Iskola részesült ebben az elismerésben. Cseszák Balázs, néptáncoktató: „Számomra nagy megtiszteltetés, mint gondolom, a többiek számára is. Nem ez a cél, amiért csináljuk azt, amit csinálunk, de minden elismerés jól jön és biztató a munkánkra nézve.”

Börcsök László, nyugalmazott magyartanár, író: „Én örülök, mert egyébként tősgyökeres óbecsei vagyok, a szüleim is itt éltek, én is csak amíg a tanulmányaimat végeztem, addig nem voltam Becsén.”

Kezdetben gazdag programok voltak ezen a napon, de az utóbbi négy évben már csak a díjkiosztó ünnepséget tartják meg. A tervek szerint jövőre másképp lesz. Kinka Erzsébet, elnökhelyettes, községi képviselő-testület: „A következő évtől azt tervezzük, hogy igazi népünnepély legyen a község napja a Tisza-parton és a városban többfelé, hogy mindannyian a magunkénak érezzük ezt a várost, mert Óbecse mi vagyunk.”

A község napja Óbecsén az egyenjogúság napja is, hiszen 1774. augusztus 1-jén Mária Terézia a kiváltságokról szóló második rendeletével megerősítette a Tisza menti koronakerület lakosságának adott kiváltságokat és azokat a nem szerb lakosságra is kiterjesztette.

http://pannonrtv.com/web2/?p=283548

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име