Az Óbecsei Gimnázium (Kovács Boglárka, Acsai Balázs, Solymosi Adrienn, Ördög Valentina, Horvát Martina, Sterbik Laura, Magyar Zsófi és Sárkány Krisztina), valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói ( Fehér Norbert, Jung Anna, Lengyel Anna és Kéringer Dorina) képviselték Délvidéket április 24-től 27-éig , Déván megrendezett Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyversenyen.

 

Tanáraik, Cseri Angéla, Fodor Anikó, Benák Erzsébet és Kuszli Angéla is elkísérték őket. Idén a vetélkedő írásbelijének tematikáját az óbecsei magyartanárok határozták meg, így a szabadkai születésű Kosztolányi Dezsőre és Csáth Gézára esett a választás. A megmérettetés három versenyszámból állt: egy egyéni írásbeli és két szóbeli feladatból (csoportos dramatizálás és egyéni vers- vagy prózamondás). Nagyon erős volt a mezőny, ugyanis az erdélyi tanulók több megmérettetés után jutnak el erre a rendezvényre. A vajdasági tanulók a szóbeli feladatoknál jól teljesítettek. Szavalásból a legjobbnak minősültek. Mintegy 6o versenyző mérte össze tudását. Kovács Boglárka, az Óbecsei Gimnázium negyedikes tanulója 5. helyezést ért el, különdíjat kapott, könyv- és pénzjutalomban részesült. A versenyt a romániai Nemzeti Oktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztálya a megyei tanfelügyelőségekkel közreműködve szervezi immár 7.éve. A rendezvény célja, hogy európai kontextusban bátorítsa a magyar nyelv és irodalom tanulását, hogy elősegítse a magyar nyelv, irodalom és kultúra népszerűsítését az interkulturális párbeszéd szellemében. A tanulók kiránduláson is részt vettek, megtekinthették Déva – és Vajdahunyad várát.

Tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodva, elégedetten tértek haza. A verseny minden résztvevője könyvjutalomat és oklevelet kapott. Jövőre a magyarországiak jelölik ki az írásbeli témát, és Kolozsváron rendezik meg a versenyt.

Az óbecseiek utaztatásáról az önkörmányzat gondoskodott.

K.A.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име