spomenik

Savindan se u školama i pravoslavnoj crkvi svečano obeležio, ali Bečejci Savindan pamte i po trodnevnom krvavom piru fašističke hortijevske vlasti, koja je 26, 27. i 28. januara 1942. godine, upravo, u Bečeju završila Veliku raciju Južnobačkog okruga usmrtivši oko 400 nevinih Jevreja, Roma i Srba.

Kako se istog dana obeležavao i Međunarodni dan žrtava holokausta, prvo je održana skup na mestu gde je svojevremeno bila sinagoga, srušena 1962. godine, i na fasadi zgrade nekadašnje jevrejske osnovne škole položeni su venci na spomen ploče.

Predsednik opštine  Vuk Radojević je podsetio na značaj jevrejske zajednice u izgradnji građanskog društva Bečeja, a Glavni rabin u Srbiji, gospodin Isak Asiel, u vrlo inspirativnoj besedi podestio je da je „atomska filozofska bomba“ pokušala da razori čovečanstvo, ali dobro je da smo ljudi koji na ovakav način podsećanjem na ludilo prošlosti sprečavamo da dođe do slične eksplozije bilo gde i bilo kada.

Na drugoj strani grada, Spomen obeležju Žrtvama racije iz 1942. godine, kraj ušća Velikog bačkog kanala u Tisu, u organizaciji lokalne samouprave održana je komemoracija, a Srpska pravoslavna crkvena opština je služila parastos žrtvama. Pošto je intonirana državna himna „Bože pravde“ i minutom ćutanja odata počast nevino stradalim žrtvama, pročitana su poznata imena nastradalih, koja su isklesana u mermernim pločama na spomen obeležju.

Skupu su, pored rodbine i građana Bečeja, prisustvovali konzulka ambasade Izraela u Beogradu Šošana Bikler, sekretar ambasade Mađarske u Srbiji Kristian Sas, pomenuti Glavni rabin Isak Asiel, predsednik jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi, potpredsdenik Skupštine AP Vojvodine Milivoj Vrebalov, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Milan Popović, predstavnici jevrejskih opština Zrenjanin i Novi Sad…

Prigornim besedama skupu su se obratili predsednik opštine  Vuk Radojević, u ime Opštinske oranizacije SUBNOR i rodbine nastradalih Dimitrije Boarov, a kao predstavnik Saveza jevrejskih opština Srbije Goran Levi. Parastos je služio protojerej Dejan Stanojev u sasluženju protonamesnika Slobodana Lazića i Petra Bikara i pratnji crkvenog hora „Sveti velikomučenik Georgije“. Potom je molitvu na srpskom i mađarskom jeziku izgovorio u ime Rimokatoličke crkve počasni đakon Agoč Agošton, a glavni rabin Isak Asiel je izgovorio molitvu za hebrejskom i srpskom jeziku.

spomenik

U poslednjem komemorativnom činu delegacija Druge mesne zajednice simbolično je spustila venac u ledenu Tisu, a na spomen obeležje vence su položili pomenute ličnosti, kao i opštinske boračke, penzionerske i sindikalne i partijske organizacije.

Najzad, u Narodnoj biblioteci Bečej održana je prigodna svečanost na kojoj je, između ostalog, prikazan i dokumentarni film u produkciji ove ustanove po imenu „Nasleđe jevrejske zajednice u Bečeju“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име