Opštinska delegacija polaže cveće kraj Drvenog krsta | Foto: Vlastimir Jankov
Opštinska delegacija polaže cveće kraj Drvenog krsta | Foto: Vlastimir Jankov

Himnom Republike Mađarske u izvođenju bečejskog hora Schola Cantorum pod vođstvom Otilije Štefaniga počela je centralna komemoracija u znak sećanja na nevino stradale žrtve mađarske nacionalnosti 1944. i 1945. godine kraj Drvenog krsta na Gornjegradskom katoličkom groblju u bečejskoj Sinđelićevoj ulici.

Tradicija u organizaciji lokalne samouprave na rimokatolički praznik Svi sveti održana je i na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu i u porti katoličke crkve u Bačkom Petrovom Selu, gde je sutradan komemorativan skup održan i na katoličkom groblju.

Sveštenik Laslo Fuderer osveštao je Drveni krst | Foto: Vlastimir Jankov
Sveštenik Laslo Fuderer osveštao je Drveni krst | Foto: Vlastimir Jankov

Uređenje grobova i polaganje cveća na praznik Svi sveti je katolički običaj, a kako se ne zna gde su sahranjene nevino stradale žrtave mađarske nacionalnosti krajem Drugog svetskog rata, 1994. godine je na pomenutom groblju podignuto spomen obeležje u vidu Drvenog krsta. U znak sećanja na stradale, sveštenik rimokatoličke crkve posvećene Uznesenju presvete Marije Laslo Fuderer izgovorio je molitvu za mir duša nevinih i potom osveštao Drveni krst.

U ime lokalne samouprave prigodnom besedom obratila se zamenica bečejskog parlamenta Eržebet Kinka, članovi recitatorske sekcije MKD „Petefi Šandor“ su, zajedno s pomenutim horom, oplemenili komemoraciju. Sve je u prisustvu brojnih sugrađana završeno polaganjem cveća i paljenjem sveća kraj Drvenog krsta.

1 KOMENTAR

  1. Zasto se odrzava tu na groblju kad se tacno zna gde su pobijeni i od strane koga.Strah je otici 2 km dalje.Molim vas pa zasto u molu ne odrze katolicki svestenici misu ,pa i tamo su stradali madjari u velikom broju.Ali prvo stisnite petlju pa trazite g.Kozarskog preko puta bivse rakete sa najvisim odlikovanjem drzave Izrael da vam priblizi ISTINU kako je to tacno bilo.Ima detalj gde se pominje gostionicar.jako velik madjar koga je opet „neko ubio“ ko psa .Morate postovaoci nevinih zrtava otici na tu masovnu grobnicu u beceju.Ovako je to da izvinite na izrazu ne postovanje Madjarskih nevinih zrtava 1944-1945.Im grob a vama blize groblje.I moli bih tu nekog da saopsti ko i kako se sproveo taj cin masovnog ubijanja ljudi madjarske nacije,ko je nudio kome oruzje i ko je na kraju pocinio masakr.Ovde u beceju,molu i svim mestima severno od nas.Ko je ubijao katolicke svestenike sekirom ko drvenom gredom itd.Nemoj te biti lenji pisite o tome.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име