Unapređenje položaja i obrazovanja Roma veoma je važno kako bi se ova populacija na što bolji način uključila u sve tokove našeg društva. Obrazovanje je neophodni preduslov za zapošljavanje a samim tim i istinsku socijalizaciju najpre dece a potom i odraslih Roma.

 

Društvo prijatelja dece iz Bečeja, u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, realizuje program obrazovanja romske dece u koji su uključeni Centar za socijalni rad i Biblioteka Bečeja.

– Praćen je faktor rizika od napuštanja školovanja. Istraživanje je pokazalo da i kod dece sa visokim ocenama postoji rizik od napuštanja škole. Na samom početku roditelji su se pitali zašto njihovoj deci treba ova pomoć kada su ona odlični đaci“, kaže koordinatorka i autorka projekta Izabela Šormaz. Projekat se sprovodi na tri lokacije u Bečeju, Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu a pohađa ga ukupno 52. dece uzrasta od prvog do sedmog razreda osnovne škole.

-Ova deca uglavnom imaju problema sa učenjem zbog socijalnog stanja. Roditelji su, uglavnom nepismeni, i nisu u stanju da im pomognu. Zbog toga je projekat i pokrenut da bi se pomoglo toj deci da bolje uče, objašnjava stručna saradnica, učiteljica Dora Nađ.

Osmogodišnji Željko Nikolić redovno dolazi i kaže da je popravio uspeh u školi od novembra kada se uključio u projekat. Jedan je od retkih koji govori romski, srpski i mađarski jezik.

-So keres, znači šta radiš. Znam i da brojim na romskom. Kod kuće najviše pričamo na srpskom ali znam i mađarski, kaže Željko. Snežana Balaž iz Bačkog Gradišta u projekat je uključila i ćerku i sina.

– Hvala bogu nisam imala problema sa njima. Nisu najbolji đaci ali dobri su. Sada su još bolji i više slušaju. Kod kuće pričamo mađarski. Muž mi je mađarski Cigan, a ja sam prava Ciganka jer su mi i mama i tata Cigani. Deca ne govore romski. Znaju samo da broje, veli ona. Projekat se završava u martu ali iz Društva prijatelja dece poručuju da već traže mogućnost da ga nastave jer su dosadašnji rezultati sasvim opravdali utrošenih 400 hiljada dinara.

 

Izvor: RTV

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име