Profesori Tehničke škole u Bečeju subotom pre podne obučavaju penzionere da koriste računar. Obuka na osnovnom nivou ima za cilj da starijim sugrađanima olakša komunikaciju sa svojim bližnjima, naročito onima koji ne žive u Bečeju.

Prema rečima Nade Milovanov, predsednice Opštinskog udruženja penzionera Bečej, inicijativa je potekla od njihovih članova, trajaće nekoliko subota, dok je lokalna samouprava odlučila da pomogne u realizaciji obuke. Osim u Bečeju, obuka će biti realizovana i za članove u ostalim mesnim organizacijama.

-Hvala direktorki škole i njenim saradnicama koje su se mnogo angažovale da nam pomognu da savladamo korišćenje računara, rekla je Nada Milovanov.

Živojin Lalić, jedan od šesnaest polaznika obuke, danas je otvorio nalog na društvenoj mreži Fejsbuk. Odmah je potražio članove porodice i poslao zahteve za prijateljstvo.

-Drago mi je da imam priliku da učestvujem i da budem u kontaktu sa mladima. Teško nam ide, ali, mi ćemo naučiti. Ovde su svi veseli, raspoloženi, a smeh, znate i sami, produžava život, produžava zdravlje, kazao je Lalić. On dodaje da ranije nije imao kontakta sa kompjuterom, iako ga mlađi članovi porodice koriste.

-Sa harmonikom se snađem bolje, sa računarom malo teže, ali, ići će, zaključuje muzičar sa više od 50 godina iskustva.

Nakon uspešne obuke koju su održali zaposlenima u Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“, profesori Tehničke škole nastavljaju obuku za ovdašnje penzionere. Rad sa učenicima i starijima veoma se razlikuje, najpre u pristupu prema gradivu, odnosno programu, onih kojima se znanje prenosi. Ipak, izazovno je raditi i sa đacima i sa penzionerima.

– Ovo nam je drugi susret. Na prvom smo učili kako se uključuje i isključuje računar, učili smo da koristimo tastaturu, kucanje, korišćenje miša. Danas smo kreirali naloge na gmail-u, međusobodno su slali elektronsku poštu, kao i nama. Malo teže ide, ali imamo strpljenja. Trude se, pitaju nas za sve što im nije jasno, navela je Slađana Šimić, profesorka u Tehničkoj školi.

Članovi Opštinskog udruženja penzionera Bečej mogu besplatno da koriste zatvoreni bazen Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine „Đorđe Predin Badža“, dok će uskoro za ulaznice za pozorišne predstave na repertoaru Gradskog pozorišta Bečej izdvajati polovinu cene. Pored toga, članske karte Narodne biblioteke Bečej moći će da kupe za 40 odsto umanjeni iznos.

Inače, Opštinsko udruženje penzionera Bečej broji oko 4.500 aktivnih članova, dok je broj penzionera u opštini Bečej oko 8.000.

Krajem godine, tradicionalno, udruženje podeli oko 100 paketa sa namirnicama socijalno ugroženim penzionerima.

Penzionerima, kako su nam rekli, veoma znači i mogućnost besplatnog korišćenja međumesnog autobuskog saobraćaja koji je lokalna samouprava obezbedila prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име