Članovi Bečejskog udruženja mladih (BUM) realizovali su simboličnu novogodišnju akciju „Očisti korupciju“ i uz praznične čestitke su uručili odbornicima lokalnog parlamenta metle i majice.[widgetkit id=146]

– Ovim smo performansom simbolično pozvali odbornike Skupštine opštine da u narednoj godini „očiste“ Bečej od korupcije i da ukažemo na ovaj gorući problem u društvu. U proteklom periodu smo radili istraživanje javnog mnjenja o temama budžeta, budžetskih prioriteta, korupcije i informisanosti, a rezultati su bili poražavajući. Anketirano je preko 2.000 naših sugrađana, od kojih 63 odsto smatra da je informisano o budžetu, a samo oko 10 procenata zna koliko je otprilike iznosio usvojen budžet za 2014. godinu, takođe samo 66 odsto ispitanika smatra da ima pravo na uvid u potrošnju iz opštinskog budžeta, ispitanici su definitivno nesigurni ko ima najviše uticaja na donošenje budžeta i šta se može učiniti po pitanju borbe protiv korupcije. Tako da su to samo neke od tema na kojima ćemo morati raditi u narednom periodu, rekao je predsednik BUM-a Aleksandar Đekić.

On je dodao i da su na ovaj način želeli da odbornicima lokalnog parlamenta stave do znanja da su oni ti koje su građani birali i da su oni ti koji donose odluke i koji imaju mogućnost i način da direktno i indirektno utiču na stanje u lokalnoj zajednici, na budžet i budžetske prioritete.

Odbornici kako opozicije, tako i vladajućih stranaka, ali i funkcioneri, pozdravili su ovu aktivnost mladih. Inače, članovi BUM-a ovu su akciju izveli na pauzi 32. sednice skupštine na kojoj se upravo razmatrao i usvojio predlog budžeta za 2015. godinu.

 – Odlična je akcija, a potrebno ih je još. Ukoliko takvih akcija bude više, ljudi koji su skloni tome, pripaziće šta rade. Odbornička grupa Srpske napredne stranke podržava sve u vezi sa borbom protiv korupcije, a to je ono na šta i premijer Aleksandar Vučić ukazuje, rekao je predsednik omladine bečejskog SNS, odbornik, Dragan Lazić.

Miloš Konjević, najmlađi odbornik Demokratske stranke, navodi da je performans bečejske omladine samo jedan u nizu kreativnih načina da se skrene pažnja na važna pitanja.

– Korupcije ima na svim nivoima. Drago mi je što su ovom aktivnošću bili obuhvaćeni odbornici lokalnog parlamenta, ali i što je bila prisutna i izvršna vlast. Na suzbijanju korupcije treba mnogo više raditi i zato ovakvih akcija treba da bude više. Očekujem da mi kao opozicija u budućnosti i više radimo na tome da ukažemo na ove probleme putem lokalnog parlamenta, objasnio je Konjević i pozvao građane da im se, kao njihovim predstavnicima u istom, ovim i sličnim pitanjima obrate.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име