Potrebno je unaprediti odgovornost u javnom sektoru kako bi se što kvalitetnije i efikasnije upravljalo javnim novcem, novcem građana i kako bi se uspostavila vladavina prava. 

Zabranjavajuća je činjenica da niti jedna lokalna samouprava u Srbiji u proteklih sedam godina koliko postoji sektor za reviziju lokalnih samouprava pri Državnoj revizorskoj instituciji, nije imala pozitivnu ocenu u izveštaju državnih revizora. Drugim rečima, sve opštine i gradovi koje su državni revizori kontrolisali, imali su u svom budžetu nepravilnosti, manje ili veće.

Najtipičniji primeri nepravilnosti u radu lokalnih samouprava jesu preuzimanje obaveza koje su više puta veće od godišnjih prihoda, što ozbiljno može da ugrozi život jedne zajednice, jer prezadužene i u blokadi lokalne samouprave ne mogu da reaguju na potrebe zajednice, koje su im zakonima određene.

Zakonom o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 2013. godine propisano je da Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki vodi prekršajni postupak u prvom stepenu, dok u drugom stepenu odlučuje prekršajni apelacioni sud. Međutim, Republička komisija ne primenjuje tu odredbu zakona, postupci zastarevaju, a to sve dovodi u pitanje pravnu sigurnost.

Dejan Škorić iz Resurs centra Majdanpek kaže da mu se čini da i nezavisne institucije i lokalne samouprave čine sve kako da do saradnje, odnosno zajedničke upotrebe antikoruptivnih mehanizama, ne dođe.

Efekte rada tužilaštva i sudstva u borbi protiv korupcije građanima nisu poznati, niti ima konkretnih rezultata, ocenjuje Dragomir Pop – Mitić iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju.

Opštine i gradovi imaju probleme u administrativnim kapacitetima, a isto se odnosi i na nezavisne instutucije koje su zbog toga onemogućene da u potpunosti postupaju prema svojim nadležnostima. To je naročito problematično u procesu pristupanja Evropskoj uniji, navodi Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Građani, poreski obveznici čijim se novcem pune javni budžeti, imaju pravo da znaju kako se on troši. Nezavisne institucije, nevladine organizacije i građani, sarađujući mogu da utiču na unapređenje sistema javnih finansija i povećanje odgovornosti u njemu.

Projekat „Unapređenje kapaciteta lokalnih aktera za upotrebu antikoruptivnih mehanizama“, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno, realizuje Bečejsko udruženje mladih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име