U blizini dvorca Fantast, na Iđoškom putu među drvećem, stoji zapušten i iškraban ostatak objekta gde su nekada generacije Bečejaca učile prva slova i brojeve.

U pitanju je jedna od salašarskih škola u opštini Bečej, poznata kao škola na Jezeru, koja je počela sa radom krajem 19. veka. Pored nje postojala je i škola na Kipovu kao i škola na Topolskom putu, objašnjava za portal MojBečej.rs istoričar Nemanja Karapandžić.

Škola na Jezeru | Foto: Marija Vujić Stefanović

Upravo u toj školi, koja je 1963. godine nosila naziv „Bratstvo jedinstvo“, sa svojih 19 godina, Ljerka Ćirić je započela svoju učiteljsku karijeru. Za jednog mladog učitelja, kaže, bilo je to divno mesto za rad, ali i velika nepoznanica, budući da su odeljenja u školi bila kombinovana.

Ljerka Ćirić kaže da su salašarska naselja, koja su danas u opštini Bečej gotovo izumrla, nekada bile urbane sredine. Ona i danas pamti lepe trenutke iz škole na Jezeru, a seća se i onih manje lepih trenutaka, međutim, najbolje čega se seća, kaže, je to da je učitelj tada bio poštovan.

Škola Doža Telep oko 1956. godine, učiteljice Koncz (Vujić) Piroška i Dobša Margit

Danas ova prednja terasa škole stoji kao spomenik nekadašnjem salašarskom životu u bečejskoj opštini, a o drugim ugašenim bečejskim školama biće više reči u nekom narednom prilogu.

Škola na Jezeru, školska 1963-1964, nakon slikanja, prelazak preko dezo barijere postavljene zbog slinavke i šapa – mera preduzeta zbog bolesti svinja.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име