Trend opadanja odziva humanitarnim akcijama dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju se nastavlja. To je neminovni zaključak posle desete ovogodišnje akcije u novembru, kada je prikupljeno 87 paketića dragocene tečnosti.

-Novembarskom akcijom završili smo ovogodišnju aktivnost dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju. Našim pozivima odazvalo se ukupno 870, pregledano je 845, krv je dalo 812, a prvi put je to uradilo 43 humanitarca. Trend opadanja je evidentan iz godine u godinu, a razlog tome vidimo u podatku da dugogodišnji stalni davaoci prelaze starosnu granicu od 65 godina, a novi, mladi ljudi, odlaze na školovanje ili rad u inostranstvo. Raduje nas što čujemo da nastavljaju svoju humanitarnu misiju u Beogradu, Novom Sadu, Subotici… konstatuje aktivista Opštinske organizacije Crvenog krsta u Bečeju Neven Andrić.

Ranije su se Bečejci dičili brojkom od preko hiljadu isporučenih jedinica krvi, a sada tu „kotu“ nije dostigao ni broj odazvanih. Kako teče pomenuti tok opadanja, najbolje svedoče brojke u poslednjih šest godina. Mobilna ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodina je 2013. godine iz Bečeja odnela 1.339 jedinica, a novih davalaca je bilo 135. Naredne godine je broj opao na 1.193 (104), 2015. godine je isporučeno 1.106 (83), preklane 1.016 (75), lane 883 (58), a ove godine, ponovimo, 812 (43).

Programom organizovanih akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju će i naredne godine biti deset alcija. Prvaje već u januaru, a pauziraće se samo u martu i decembru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име