Idén hatodik alkalommal szervezi meg a Tartományi Transzfúziós Hivatal az önkéntes véradási akciót Óbecsén, július 2-án, szerdán várják az önkéntes véradókat a városi színházba 8 és 12 óra között.

Az akció azért is fontos, mert Szerbiában minden 100. másodpercben szüksége van egy gyermeknek vagy felnőttnek a vérátömlesztésre. A helyzet még súlyosabb a nyári időszakban, amikor gyakran jelentkezik vérhiány a kórházakban. Valamint szem előtt kell tartani azt is, hogy a vérnek is meg van a maga eltarthatósági ideje, így az önkéntes véradók segítségére mindig nagy igény mutatkozik. Hazánkban a legritkább vércsoportnak az AB típusú számít és csupán a népesség 15 százaléka rendelkezik RH negatív vérrel.

A transzfúzió nem igényel semmilyen különleges felkészülést, minden 18 és 65 év közötti egészséges ember adhat vért. Óbecsén legutóbb a múlt hónapban tartottak önkéntes véradást, akkor 62-en vettek részt az akcióban. Községünkben Péterrévén szintén a héten, július 4-én pénteken tartanak véradási akciót az egészségház emeleti folyosóján 8 és 11 óra között. Míg Bácsföldváron szeptember 5-én lesz önkéntes véradási akció.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име