Pre skupštine se merio nivo šećera u krvi i plaćala članarina Društva | Foto: Vlastimir Jankov
Pre skupštine se merio nivo šećera u krvi i plaćala članarina Društva | Foto: Vlastimir Jankov

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej redovno godišnju skupštinu počinje minutom ćutanja i na taj način se podseća na one koji su između dva identična skupa upokojeni, ali i na to koliko je dijabetes opasna i podmukla bolest.

Bez obzira što Društvo zastupa interese obolelih od šećerne bolesti, kojih je u najvećoj potiskoj opštini više od 3.600 evidentiranih, a pretpostavlja se da ih je najmanje još toliko, sa lanjskim uvećanjem od 38 Društvo sada broji 338 članova. Međutim, kada se finansijski sumirala godina, ustanovljeno je da su samo 133 člana platila članarinu od 200 dinara na godišnjem nivou, a još manje ih je prisustvovalo najvišem skupu u Gradskoj kući!?

 Sa godišnje skupštine bečejskih šećeraša | Foto: Vlastimir Jankov

Sa godišnje skupštine bečejskih šećeraša | Foto: Vlastimir Jankov

-Zabrinjavajući je broj evidentiranih dijabetičara, što je oko 12 posto ukupnog stanovništva u našoj opštini, a još više to što toliko ima i onih koji ne znaju da imaju povišen nivo šećera u krvi. Naš zadatak je da, pored zastupanja interesa dijabetičara, omogućimo i drugima da putem raznih edukacija ili pregleda saznaju da su oboleli od dijabetesa, kako bi na vreme počeli lečenje. Upravo iz tog razloga pozivamo sve sugrađane na naše dve velike akcije, Zdravlju u susret 26. aprila ove godine i Bečejska staza zdravlja – BEST krajem septembra, kako bi besplatno bili pregledani i dobili potrebne savete u vezi bolesti koja nas prati, rekao je, između, ostalog predsednik bečejskog Društva za borbu protiv šećerne bolesti Radoslav Ivanović.

Pošto su prihvaćeni izveštaji o lanjskom radu i finansijskom poslovanju, te planovi rada i finansiranja za aktuelnu godinu, pristupilo se dogovoru oko organizacije Četvrtih međunarodnih rekretivnih susreta obolelih od dijabetesa, koji će se održati 26. aprila, kad i akcija „Zdravlju u susret“, u Bečeju.

Na kraju je Erne Lazar održao predavanje na temu: Veštine upravljanja novcem | Foto: Vlastimir Jankov
Na kraju je Erne Lazar održao predavanje na temu: Veštine upravljanja novcem | Foto: Vlastimir Jankov

Očekuje se pedesetak gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i vojvođanskih sredina. Tokom prepodneva će se organizovati sportsko – rekreativni susreti u nekoliko disciplina, potom će gosti obići i upoznati se s nekoliko značajnih kulturno-istorijskih destinacija u Bečeju, a onda će u dvorcu Bogdana Dunđerskog biti ručak i druženje.

Učesnicima Skupštine prezentovano je da je zbog višegodišnjeg neodgovornog ponašanja pojedinaca u Savezu društava vojvođanskih šećeraša, zajedno sa još 12 istomišljenih društava, osnovan Dijabetološki savez Vojvodine i da je Bečejac Radoslav Ivanović izabran za predsednika, dr Jan Šuljan iz Bačkog Petrovca je zamenik, a Erne Lazar iz Zrenjanina sekretar.

Na kraju je Erne Lazar održano predavanje na temu: Veštine upravljanja novcem. Iako je, na prvi pogled, to ekonomsko-finansijska tematika, utvrđeno je da novac itekako utiče na zdravlje, pa je opravdano obrađena vrlo atraktivna oblast.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име