Knjiga nikad dosta na policama
Knjiga nikad dosta na policama

Zahvaljujući donacijama različitih izvora, knjižni fond Narodne biblioteke Bečej s ograncima u Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Radičeviću obogaćen je ove godine za oko 2.000 novih naslova na srpskom i mađarskom jeziku.

-Od Ministarstva kuture dobili smo 580.000, lokalna samouprava je izdvojila pola miliona dinara, a pokrajinski sekretarijat za kulturu na osnovu projekta 28.000 dinara. Ovome treba dodati 90.000 dinara iz mađarskog programa Marai, kao i 40.000 dinara sopstvenih sredstava za ovu namenu. Sve smo dopunili donacijama privatnih lica, izdavačkih kuća, pisaca… Apostrofirala bi našu sugrađanku penzionerku Milenu Savić, koja nam svake godine donira sredstva primerena njenom budžetu za namenu kupivine novih knjiga. Koliko je privržena našoj ustanovi, potvrđuje podatak da je uvek prisutna na našim događajima, a njena članska karta svake godine ima broj „jedan“, naglašava direktorka Narodne biblioteke Bečej Đijanta Lovaš.

Prema bibliotekarskim kriterijumima, broj novonabavljenih knjiga na godišnjem nivou treba da je oko 4.500. Ali, uvek ima neko ali.

-Tačno je to, ali sve je u zavisnosti od finansijske moći. Nismo jurili brojke, pa da na raznoraznim popustima kupujemo knjige i tako se približimo broju od 4.500 naslova, nego smo kupovali knjige aktuelnih pisaca, reizdanja velikih klasika, ali i stručnu literaturu iz istorije, muzike, psihologije, sociologije, filozofije… Uz to, najveći broj knjiga je vrlo kvalitetno urađen s tvrdim povezom, što garantuje duži vek trajanja. Rečju, vodili smo se mišlju da udovoljimo željama naše široke čitalačke publike, zaključuje Đijanta Lovaš.

Novopristigli naslovi su raspoređeni po policama biblioteke u Bečeju i ogranaka u naseljenim opštinskim mestima, a vredni bibliotekari ih stručno obrađuju kako čitaoci bi što pre mogli da ih koriste.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име