Brzo, lako i ukusno
Brzo, lako i ukusno

Piše i kuva: Aleksandra Gavanski

Dobrodošli u omladinski kuvar. Ova rubrika je osmišljena za sve mlade koji uskoro idu u drugi grad da studiraju ili su trenutno na studijama, a može pomoći i onima koji žele da se osamostale. Naravno, obradovala bih se kada bi bilo ko od čitalaca, bilo kog uzrasta, sa ili bez iskustva u kulinarstvu, pripremio nešto od onoga što će u buduće proisteći iz omladinskog kuvara.

Cilj ove rubrike jeste da pokuša da utiče na smanjenje konzumiranje brze hrane, nudeći jednostavne recepte za jela koja su ukusna i brzo i lako se pripremaju.

Zašto da jedete brzu hranu, supe iz kesice i hranu u konzervama, kada obroke možete pripremiti od poznatih namirnica i za kratko vreme?

U narednih par meseci ću vam pokazati neka od jela koje često pravim.

Danas na meniju je srpsko jelo – projanica.

Prijatno!
Prijatno!

Sastojci:

3 šolje kukuruznog brašna, krupno mlevenog

3 šolje belog brašna

½ dl ulja

1 kašičica soli

2 kašičice praška za pecivo

3 jajeta

200 g feta sira

Jogurt po potrebi

Uputstvo za pripremu:

  1. Pomešajte kukuruzno brašno, belo brašno, so, prašak za pecivo, ulje i jaja. Kada ste to sjedinili polako počnite da dodajete jogurt. Koliko jogurta dodajete zavisi od veličine šolje koju ste koristili i, samim tim, količine suvih sastojaka. Smesa treba biti gusta ali da moze da se sipa u kalupe.
  2. Kada je smesa dostigla željenu gustinu ostavite je minimalno pola sata da odmori. Za to vreme možete istopiti malo margarina i premazati kalupe ili tepsiju u kome ćete peći projanicu. Izdrobite sir deset minuta pre pečenja i ujedno stavite rernu na 180°C da se greje.
  3. Premazane kalupe napunite smesom do polovine i pospite sirom a zatim dopunite do vrha smesom i stavite u zagrejanu rernu da se peče dok ne porumeni. Pečenje uglavnom traje oko 30-40 minuta, ali obavezno probodite čačkalicom ili viljuškom da proverite da li je pečeno.

Poslužite uz šolju jogurta i uživajte. Prijatno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име