Piše i kuva: Aleksandra Gavanski
Omladinski kuvar nastavlja sa radom. Za danas je predviđeno nešto slatko, a to su neponovljivi čokoladni mafini.
Sastojci:
1 jaje
200 ml mleka
100 ml ulja
1 prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo
170 g brašna
200 g šećera
1 vanilin šećer
40 g kakaa
100g čokolade za kuvanje
Priprema:
- Umutite jaje u jednoj činiji da se belance i žumance sjedine a zatim pomešajte sa tim mleko i ulje. Možete dodati i vanilin ekstrakt za više arome.
- Sjedinite u drugoj činiji so, prašak za pecivo, kakao, brašno, šećer i vanilin šećer. Kada je to pomešano dodajte i vlažne sastojke i sjedinite. U ovom stadijimu uključite rernu na 200°C da se greje.
- Obložite kalupe papirnim korpicama i rasporedite smesu jednako u kalupe.
- Isecite čokoladu na kockice. Možete, naravno, koristiti i mlečnu ako je više volite. Ubacite kockice čokolade u smesu.
- Pecite na 200°C 20 minuta. Probodite čačkalicom ili viljuškom da proverite da li je pečeno.
Poslužite uz hladnu čašu mleka i uživajte. Prijatno.
Rubrika omladinski kuvar je osmišljena za sve mlade koji uskoro idu u drugi grad da studiraju ili su trenutno na studijama, a može pomoći i onima koji žele da se osamostale. Naravno, obradovala bih se kada bi bilo ko od čitalaca, bilo kog uzrasta, sa ili bez iskustva u kulinarstvu, pripremio nešto od onoga što će u buduće proisteći iz omladinskog kuvara.
Cilj ove rubrike jeste da pokuša da utiče na smanjenje konzumiranje brze hrane, nudeći jednostavne recepte za jela koja su ukusna i brzo i lako se pripremaju.
Zašto da jedete brzu hranu, supe iz kesice i hranu u konzervama, kada obroke možete pripremiti od poznatih namirnica i za kratko vreme?
U narednih par meseci ću vam pokazati neka od jela koje često pravim.