Na prošloj sednici Skupštine opštine Bečej odbornici su konstatovali ostavku zamenice pravobranioca opštine Bečej Ljiljane Andrić. Ona je 20. oktobra postavljena za zamenika državnog pravobranioca i radiće u sedištu u Novom Sadu.

Sada je opštinsko pravobranilaštvo opštine Bečej praktično prazno jer od ostavke Vesne Živković iz marta 2021. godine, zbog odlaska u penziju, novi pravobranilac nije nikada ni postavljen. Andrić je na mestu zamenice bila od kraja 2020. godine, te je dve i po godine opštinsko pravobranilaštvo funkcionisalo sa zamenicom.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević je rekao, odgovarajući na pitanja novinara, da je takvo stanje zatekao, da se nije do nedavno znalo kako će se okončati izbor Ljiljane Andrić u državno pravobranilaštvo i navodi da će se intenzivno raditi na rešavanju novog problema.
Predsednik Skupštine opštine Bečej Igor Kiš kaže da nije prihvatljivo da ta važna služba bude prazna.

Gradsko, odnosno opštinsko pravobranilaštvo je organ koji se stara o zaštiti imovinskopravnih interesa lokalne samouprave.

Prema važećoj opštinskoj odluci, pravobranioca i zamenika pravobranioca opštine Bečej postavlja i razrešava Skupština opštine Bečej, na mandatni period od pet godina. Predlog za postavljenje pravobranioca i zamenika pravobranioca opštine Bečej, Skupštini opštine podnosi Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose.

Za pravobranioca i zamenika pravobranioca opštine Bečej može biti postavljeno lice koje je državljanin Republike Srbije, koje ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, koje je završilo pravni fakultet, položilo pravosudni ispit i koje je dostojno pravobranilačke funkcije.

Za pravobranioca može biti postavljeno lice koje, pored opštih uslova ima najmanje sedam godina radnog iskustva na poslovima pravne struke nakon položenog pravosudnog ispita. Za zamenika pravobranioca može biti postavljeno lice koje, pored opštih uslova ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima pravne struke nakon položenog pravosudnog ispita.

 

Пројекат „Јавни интерес у фокусу грађана општине Бечеј“ суфинансиран је из буџета општине Бечеј. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име