Narodni poslanik Milan Novaković rekao je u Bečeju, na skupu povodom predstavljanja rada Kancelarije za poljoprivredu pri opštini, da su trenutno u pripremi Zakon o zemljištu i Zakon o zadrugama. Takva regulativa, kako je kazao, pomogla bi poljoprivrednicima da se udružuju, ali i da se uvede državna zemlja u legalne tokove.

 

–Zakonom o zadrugama biće omogućeno interesno udruživanje poljoprivrednika. To će sve dovesti do više prostora za proizvođače prilikom utvrđivanja cena svojih proizvoda. Problem je i što pojedini obrađuju zemljište bez naknade državi. To će zakonom biti zaustavljeno i očekujemo da će nam poljoprivrednici koji pošteno učestvuju na tržištću, pomoći da to zaustavimo, rekao je Novaković. Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Anđelko Mišković naveo je da je lokalna samouprava popravila komunikaciju sa poljoprivrednicima iz Bečeja.

–Postali smo partneri sa poljoprivrednicima iz Bečeja. Svima odgovaramo i svima pomažemo da reše svoj problem, naveo je Mišković i upozorio poljoprivrednike da koriste subvencije iz pokrajinskog budžeta dok je to još moguće.

–Iskoristite subvencije iz pokrajine, ako ste to želeli, jer je pitanje da li ćete to moći još dugo. Polako se prelazi na subvencije iz evropskih fondova, a tamo mali poljoprivrednici gotovo da nemaju šanse jer je komplikovana dokumentacija i zahtevi koji treba da se ispune za pomoć iz iz evropskih fondova, upozorio je Mišković brojne prisutne poljoprivrednike koji su prisustvovali tribini u zgradi opštine Bečej. Prisutni poljoprivrednici su skrenuli pažnju na to da su stočari ozbiljno ugroženi i da će biti doveden u pitanje njihov opstanak ako se ne bude vodilo računa o tome da oni i dalje imaju prednost prilikom zakupa zemljišta u odnosu na ratare. Jedan od velikih problema u Bečeju je pitanje odlaganje animalnog otpada, koje može da postane velika ekološka bomba. Uništavanje vetropojasne zaštite na putevima u Bečeju i sporan način registracija poljoprivredne mehanizacije samo su bile jedne od tema skupa.

 

U ponedeljak o Bečeju kao centru za prikupljanje animalnog otpada

 

Mišković je pozvao na sastanak u ponedeljak 9. marta, gde će učestvovati relevantni činioci, sa svih nivoa vlasti, u vezi sa problemom animalnog otpada.

– Opština Bečej ima veoma razvijenu stočarsku proizvodnju. Na žalost, već decenijama unazad problem animalnog otpada nije rešen, pa svakodnevno dolazimo u veoma neprijatne i krajnje nehumane situacije koje pokušavamo jednokratno rešiti. Želja nam je da, u dogovoru sa relevantnim institucijama, probamo ovaj problem rešiti dugoročno, odnosno da Bečej postane centar za prikupljanje animalnog otpada za region centralne Bačke, objasnio je član Veća Mišković.

S obzirom na to da takvog rešenja nema u Vojvodini, od ogromnog značaja je, kako je istakao, da svi budu od početka uključeni, kako bi se taj projekat mogao kasnije kopirati i na druge lokacije u Vojvodini i Srbiji.

Sastanak je predviđen u maloj sali opštine od 10 sati.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име