Udruženim sredstvima opštine Bečej i Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova omogućeno je da 18 lica, kod devet poslodavaca, dobije posao.[widgetkit id=96]

 

Lokalna samouprava je iz opštinskog budžeta namenila 3.108.000, a sekretarijat je konkursom opredelio 1.060.000 dinara, rečeno je danas (28. novembra) na potpisivanju ugovora između opštine Bečej i predstavnika poslodavaca.

– Od pokrajinskog sekretarijata smo zahtevali 1.600.000, a od Nacionalne službe za zapošljavanje 1.140.000 dinara. Ovaj posao bi ranije bio završen da nisu uskraćena sredstva od republike, u celini, a od pokrajine za oko 500.000 dinara. Iz tog razloga je lokalni savet za zapošljavanje onaj akcioni plan koji je doneo prema zakonu u januara, morao da promeni negde sredinom leta. To je malo usporilo aktivnosti i rad saveta i raspisivanje oglasa, rekla je predsednica Saveta za zapošljavanje opštine Bečej Tamara Ivanišević.

Ona je dodala da je nedostatak od planiranih 1.600.000 dinara uticalo na to da se ove godine odustane od samozapošljavanja.

– Kada su u pitanju pripravnici i javni radovi opština je dotirala iznos koji nije ranije planirala, da bi ispunila ove mere u celini. Zato smo i čekali rebalans opštinskog budžeta kako ne bismo zaključili ugovore za koje nismo bili sigurni da imamo predviđena sredstva, istakla je predsednica lokalnog saveta za zapošljavanje.

Predsednik opštine Vuk Radojević je izrazio očekivanja da će, na ovaj način zaposleni žitelji opštine Bečej, steći iskustvo i da će uspeti da se profilišu i nametnu kod poslodavaca.

Za otvaranje novog radnog mesta, u pitanju je jedan radnik, sredstva je dobilo preduzeće „Bečejprevoz“, u iznosu od 100.000 dinara, a lice će biti angažovano na godinu dana. Za prijem pripravnika utrošeno je 2.315.935 dinara u bruto iznosu. Opštinska uprava Bečej je angažovala tri, Narodna biblioteka Bečej jednog, svi na 12 meseci, dok je „Bečejprevoz“ primio jedno lice na devet meseci, kao i Grafičko preduzeće „Proleter“. Što se javnih radova tiče, opredeljena sredstva su u iznosu od 1.752.652 dinara, bruto. Angažovano je 11 lica na četiri meseci, šest će raditi u Javnom preduzeću „Komunalac“, dvoje u mesnoj zajednici (MZ) u Mileševu, i po jedno u Radičeviću, Poljanici i Bačkom Petrovom Selu.

– Mnogo će nam značiti ova pomoć. Mi smo specifična mesna zajednica, u pitanju su dva naselja, najudaljeniji smo od Bečeja. Nadam se da će sledeće godine pomoć biti još veća, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora sekretar MZ Mileševo Žarko Vignjević.

Njih osamnaestoro će sa obavljanjem radnih zadataka početi 1. decembra, ili najkasnije u prvoj nedelji sledećeg meseca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име