Njuške, bend iz Čelareva oduševio publiku
Njuške, bend iz Čelareva oduševio publiku

Tradicionalni  Temerinski omladinski festival  se ove godine održao 23. i 30. septembra. TOF je festival koji  treću godinu za redom  obogaćuje  kulturnu scenu  opštine Temerin.

Realizovalo ga je Udruženje građana  „Centar kreativnog okupljanja“ Temerin  u saradnji sa lokalnom Kancelarijom za mlade, Kulturnim centrom, a uz podršku Turističke organizacije i Javnog komunalnog preduzeća „JKP“.

Organizatorski tim čine mladi  ljudi, aktivisti koji iniciraju  promene u svojoj lokalnoj sredini. Reč je o edukatorima koji ističu i utiču na potrebe, probleme i izazove sa kojima se susreću njihovi vršnjaci. Festival je i ove godine promovisao mlade lokalne i gostujuće bendove, a ceo  program je upotpunjen  edukativnim tribinama. TOF je pružio afirmaciju bendovima koji su opredeljeni za vrstu muzike koja nije komercijalna.

Prvi dan festivala otpočeo je tribinom na temu „Lokalna politika o sportu“, od 18 do 19.30 časova u galerijskom prostoru Kulturnog centra. Govornici na tribini su bili: Nedeljko Đukić, predsednik Saveza za sport opštine Temerin, Željko Šobić, predsednik kik boks kluba „Sparta“ iz Temerina i Danilo Bobić, potpredsednik OFK Sirig i pokretač inicijative za sport i mlade. Oni su predstavili svoju ulogu u razvoju temerinskog sporta, pričali  o prednostima i manama novoformiranog Sportskog saveza i pozvali prisutne da učestvuju u javnoj diskusiji na ovu temu.

Istog dana publika je uživala u koncertima bendova „5+“ i  „Justin Case“ koji su se održali na letnjoj bini Kulturnog centra od 21.30 do 2 časa. Sedmočlani bend „5+“ je najmlađi sastav koji je nastupio na festivalu. Iako oformljeni ove godine, za kratko vreme su pobrali simpatije većeg broja ljudi svirajući brojne pop, rok i eks ju hitove. Oni su do sada učestvovali na još dve, za njih  značajne manifestacije „48 sati salaša“ i „Siriška istorija roka“. „Drago nam je da postoji festival afirmativnog karaktera u našem mestu i što svu svoju pažnju usmerava ka mladima, jer na njima svet ostaje. Mi ćemo se uvek truditi da svoj entuzijazam i pozitivnu energiju kroz pesme prenesemo na slušaoce“, dodala je Marija Milosavljević, vokal benda.

 Od 23 časa sve prisutne je zabavljao „ Justin case“ bend iz Novog Sada. Oni sviraju veoma raznovrstan repertoar, zbog čega je među članovima istoimenog okarakterisan „od Rihanne do Nirvane“. Publika je čula trenutne hitove u specijalnim aranžmanima kao i vanvremenske pesme pretežno pop i rok žanra. „Mi smo bend koji se bavi „cover“ radom i  u svoj repertoar ubrajamo i „drum n bass“ zvuke Penduluma, pesme od Depeš Moda, hitove Bruno Marsa,  Metalike i druge. Uvek se trudimo da izaberemo  pesme koje ne sviraju drugi bendovi što nas čini posebno jedinstvenim“, dodao je Marko Maletin, gitarista benda.

Sa jednog od okruglih stolova
Sa jednog od okruglih stolova

Drugi  festivalski dan se održao 30. septembra u istim vremenskim okvirima i  mestu. Zvanično je otpočeo tribinom „Lokalna politika o mladima“. Govornici na tribini su bili: Vojislav Prkosovački, Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade, Dejan Bradaš, član Opštinskog veća – resor za kulturu, civilne organizacije i omladinu i Marko Torbica, koordinator Kancelarije za mlade opštine Temerin. Oni si aktivni akteri omladinske politike, pa se ovom prilikom moglo  čuti na koji način oni deluju iz svojih pozicija, kakvo je stanje među mladima i kako se planira razvoj politike o mladima.

 U večernjem delu su nastupili bendovi „Njuške“ i „Pop shot“.  „Njuške“, iz Čelareva, su poseban pečat festivalu dali zvucima violine i saksofona. Osnovani su na leto 2015. godine i pretežno izvode obrade domaćih i stranih pesama, ali poseduju i autorske kompozicije. Repertoar ovog petočlanog benda je širokog dijapazona. Sviraju numere EKV-a, Goblina, Smaka, Leni Kravica, Erika Kleptona, Elvis Prislija i brojnih drugih izvođača.

Od 23 časa na binu je izašao novosadsko-vrbaški, klubski bend „Pop shot“, prepoznatljiv po izvedbama  pop, rok, fank, rege, latino, disko hitova, kao i po sjajnoj atmosferi koju pravi na svirkama.  „Naš bend postoji od 2010. godine. Od tada pa nadalje konstantno učimo o muzici i klubskoj subkulturi, ovaj omladinski festival predstavlja za nas novi izazov “ , rekla je Ivana Stojković, vokal benda.

Zadovoljni sprovođenjem ovogodišnjeg TOF-a, organizatori se raduju pripremi sledećeg i novoj saradnji sa bendovima, govornicima i svim drugim ljudima bez kojih realizacija festivala ne bi bila moguća.

 Tamara Pantelić, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име