Jedan od najefikasnijih načina za podizanje učešća građana u definisanju i nadgledanju javnih politika je njihovo uključivanje u budžetske procese. Sa ciljem da kreiranje, realizaciju i nadzor lokalne kase približi prosečnom građaninu, Bečejsko udruženje mladih realizuje (BUM) projekat „Sa opštinskim budžetom na ti“.

 – Aktivnosti na projektu ima nekoliko. Jedna će biti dvodnevni seminar za 25 polaznika koji organizujemo ovog vikenda u Bečeju. Tome će prethoditi tribina u petak 6. decembra u 18 sati u velikoj sali opštine, a na kojoj će govornici biti Miroslav Prokopijević sa Instituta za evropske studije, Miroslav Mitrović, član Saveta u Državnoj revizorskoj instituciji, Dejan Milić, načelnik Službe za rešavanje o sukobu interesa u Agenciji za borbu protiv korupcije i Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija. Svako od njih će iz aspekta institucije iz koje dolazi govoriti na temu javnih sredstava, izjavio je Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih.

On je na konferenciji za novinare najavio i istraživanje javnog mnjenja, sa uzorkom od 2.000 ljudi, sa glavnim pitanjem koji su budžetski prioriteti Bečejaca za sledeću godinu. Prema Đekićevim rečima, rezultati će biti prosleđeni Opštinskom veću koje je predlagač lokalnog budžeta. BUM-ov partner na ovom projektu je Opštinska uprava Bečej.

– Prikupljanje, trošenje javnih sredstava i kontrola celog procesa je jedan od osnovnih postulata u demokratskom društvu. Zbog toga opštinska uprava smatra da šira javnost treba da se uključi stručno. Što se Uprave tiče, ona može da objasni budžetske mehanizme i njihovo funkcionisanje. Zato je na projektu ključno učešće Đorđa Popova, načelnika odeljenja za finansije, koji je to vrlo rado prihvatio. On će sigurno tematiku budžeta približiti ciljnoj grupi, rekao je Predrag Zavišić, načelnik opštinske uprave.

Prema rečima Gorana Relića, predsednika Opšteg udruženja preduzetnika opštine Bečej, takođe podrške na projektu „Sa opštinskim budžetom na ti“, poslodavci i privrednici imaju veliki uticaj na punjenje budžeta preko plata, doprinosa i kroz razne takse.

– Pozivam preduzetnike da dođu na tribinu i na seminar kako bi se upoznali sa tim gde ide novac koji kroz doprinose, poreze i takse odvajaju. Oni, s druge strane, mogu da prepoznaju i sebe kao korisnike budžetskih sredstava kroz, recimo, javne nabavke, te je zato važno da učestvuju na ovim skupovima, naveo je Relić.

Predsednik udruženja mladih je dodao da je u pripremi takozvani građanski budžet za 2013. godinu, koji će obuhvatati i rebalans, a kako je rekao, čim bude usvojen nacrt budžeta sledeću godinu i on će biti predstavljen na ovakav način.

– Svaki naredni predlog budžeta i rebalanse, kao i realizaciju, prikazaćemo jasno i opremiti grafičkim prikazima kako bi lokalna kasa bila razumljiva svakom ko bude želeo da se sa tim upozna. Elektronski prikazi će se naći na portalu MojBečej u rubrici Građani pitaju, kazao je Aleksandar Đekić.

Na seminar se možete prijaviti na sledećem linku:

 https://docs.google.com/forms/d/1SkBfuUZAP8_0vHfl3mnkCxMi56RpRmgS8M5VoLhUyg8/viewform

Projekat „Sa opštinskim budžetom na ti“ finansira Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име