Rozalija Farago nastupa u tri discipline | Foto: Vlastimir Jankov
Rozalija Farago nastupa u tri discipline | Foto: Vlastimir Jankov

U sedištu bečejskog Opštinskog udruženje penzionera stalno je živahno. Jedni ulaze, drugi izlaze, a neki provode po nekoliko sati u klupskoj prostoriji, gde igraju karte, šah ili prosto „kibicuju“ i eventualno sufliraju dobitne kombinacije.

-Mnogo mi je drago što je ovoliko frekventno u našim prostorijama, naglašava predsednica Udruženja Nada Milovanov. Stalno dolaze novi članovi, kojima valja dati potrebna obaveštenja, drugi čekaju preostali ogrev, ima onih koji se interesuju za izlete, a sada se pripremamo za odlazak na Olimpijadu trećeg doba u Vrnjačkoj banji… Poslu stvarno nikad kraja.

Isporuka ogreva je pri kraju, a preko Udruženja na deset mesečnih rata ove godine obezbeđeno je oko 3.000 kubika drva.

-U lepom sećanju su nam jednodnevni i dvodnevni izleti, jer smo, srećom, uvek imali lepo vreme. A stigli smo  do Kladova, zatim hrama Svetog Save u Beogradu ili, nedavno, u Valjevo, kad smo obišli grob Desanke Maksimović u Brankovini, spomenik vojvodi Živojinu Mišiću u Mionici, manastir Lelić, a u samom Valjevu posetili smo velelepnu pravoslavnu crkvu Pokrova Presvete Bogorodice, koja može da primi bar 2.000 vernika. Krajem narednog meseca planiramo tradicionalni odlazak u prelepu Subotici, sabira Nada ture sa svojim ispisnicima.

Njeno je Udruženje zaista masovno, ima više od 5.000 evidentiranih, ali bi ih moglo biti i daleko više. Jer, u najvećoj potiskoj opštini Srbije živi oko 8.200 penzionera i začuđujuće je da nisu svi članovi i uživaju u brojnim povlasticama.

-Nažalost, malo su i inertni, pa tako nedavno nismo mogli da ispunimo kvotu za besplatan banjski oporavak preko Republičkog fonda PIO. Odobreno nam je 62 mesta, a iskoristili smo tek 55, jer se nije prijavio dovoljan broj u kategoriji starosnih penzionera. Jedni su već bili u Vrdniku i Junakoviću, a krajem novembra i početkom decembra drugi odlaze u Kanjižu, veli Nada Milovanov.

Aktuelne su pripreme za predstojeću Olimpijadu trećeg doba u Vrnjačkoj banji od 29. septembra do 3. oktobra. Petočlanu ekipu, koja je, po pravilu, mešovitog sastava, čine Nada Milovanov, Rozalija Farago, Milorad Mišković, Ištvan Pastor i Mirko Putica, a takmičiće se u tri discipline – brzom hodanju štafetno, pikadu i šutiranju fudbalske lopte nogom s deset metara na mali gol.

-To je peta godina kako sam standarna članica tima,  naglašava Rozalija Farago. Nije mi to ništa novo, jer sam svojevremeno, radeći u PIK-u „Bečej“, bila članica daleko brojnije ekipe na Olimpijadi radnika sportista Vojvodine (ORSV). Temeljno se pripremamo, ali to mi ne pada teško, jer sam vrlo aktivna i održavam kondiciju aerobikom. Sad sam počela da vežbam i šutiranje na gol. Nije jednostavno, ali sam sve preciznija. Pošto učestvujem u sve tri discipline, ispada da sam „mirođija“ u svakoj čorbi. Ma, važno je da se u Vrnjačkoj banji svi lepo družimo!

2 KOMENTARA

  1. Da li neko od vas zna da li će i u Bečeju penzioneri sa primanjima manjim od 30.000 DIN. dobijati pomoć (u vidu potrepština za kuću) kao što to dobijaju u nekim mestima u zemlji?
    Hvala i pozdrav

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име