Organski proizvodi predstavljeni Bečejcima: Ukusni i lepi na oko

0
163

Organskoj hrani nije potrebno gotovo ništa dodataka kako bi ukus, ali i boja, bili intenzivni. Građani Srbije još uvek ne znaju mnogo o ovom načinu proizvodnje hrane, koji ne podrazumeva korišćenje hemikalija i drugih sredstava za tretiranje zemljišta na kom se gaji, ali ni pojačivače ukusa pri obradi.

Subotičko udruženje Terra’s predstavilo je u Bečeju organsku proizvodnju hrane u okviru info dana, koji je, drugi u nizu od ukupno deset planiranih u narednih godinu dana u nekoliko gradova.

Kapacitete postojećih proizvođača hrane treba ojačati, kao i pomoći distributerima oko plasmana, kaže naša sagovornica iz sibotičkog udruženja.

-Dobro je što je tržište organske hrane počelo da se budi. Osim što nam je važno da potrošači konzumiraju organsku hranu, važno je i da znaju da prepoznaju nacionalni organski proizvod, kaže Snježana Mitrović iz udruženja.

Neki proizvođači ostanu bez asortimana do naredne godine, što znači da ima potražnje, dodaje ona.

U opštini Bečej za sada ne postoji baza podataka o tome koliko ima proizvođača organske hrane i šta je to što oni plasiraju na domaće i evropsko tržište. Iz Odeljenja za privredu i razvoj opštine Bečej kažu da će u budućnosti prvo identifikovati postojeće proizvođače i u skladu sa mogućnostima podstaći ostale da proizvode prema principima organske proizvodnje.

 

Opširnije u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here