Nakon dva meseca završena je sanacija i adaptacija sanitarnih čvorova i kanalizacije u OŠ „Zdravko Gložanski“. U toku sanacije, kako  je objašnjeno, radnici su nailazili na mnogobrojne probleme, budući da je zgrada stara. Između ostalog, to je i napukla vodovodna cev koja je navlažila zidove u nekoliko učinioca.

-Potreba sanacije kanalizacije u OŠ „Zdravko Gložanski“ postoji već nekoliko godina i do sada se nisu iznašla sredstva da se posao do kraja reši. Problem je eskalirao prošle godine kada je škola dobila nalog sanitarnog inspektora da se saniraju toaleti i kanalizacija, rekla je direktorka škole Suzana Đukić.

Lokalna samouprava je za ove radove izdvojila, iz kredita, 4.000.000 dinara. Ugovor sa „Imperijal bildings“ potpisan je 2. septembra, radovi su počeli dva dana nakon toga, ali su, zbog nepredviđenih okolnosti završeni dva meseca kasnije. Obaveze prema izvođaču radova biće izmirena kada se dobije upotrebna dozvola, a proceduru je direktorka pokrenula. Inače, garancija za ovaj posao je dve godine.

– Planirano je da radovi budu završeni u roku od 30 radnih dana, ali i da se odvijaju u toku letnjeg raspusta. Nisu mogli da se odvijaju predviđenom dinamikom, jer se u to vreme odvijala nastava, navela je Đukić. Učenici viših razreda su tek 3. novembra počeli da slušaju nastavu u zgradi matične škole, a protekla dva meseca boravili su, u popodnevnoj smeni, u objektu Gimnazije Bečej.

U saradnji sa lokalnom samoupravom tražili su donatore iz opštine Bečej kako bi se unapredili još neki objekti.

– Izgradili smo letnju učionicu, obezbeđen je materijal za izgradnju garaže, stavljaće se zaštitna mreža kod zida u dvorištu, izolovaće se trpezarija i kuhinja, malterisaće se zidovi, dovešće se dvorište škole u red, kako bi deca uživala u letnjim mesecima, objasnila je direktorka škole Suzana Đukić.

Kako je naveo predsednik opštine, direktorka Đukić pomoć lokalne samouprave da dobije novac i građevinski materijal od privrednika dobila je zato jer je, kako je precizirao, imala proaktivan pristup i konkretno je izašla sa potrebama.

 

„Aktuelna vlast ulaže u obrazovanje“

Sanacionom kanalizacijei toaleta rešena je dugogodišnja potreba ove i drugih škola, istakao je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. On je podsetio i na to da su značajna sredstva uložena i u sanitarni čvor u OŠ „Sever Đurkić“, ali i druge obrazovne ustanove.

Prema njegovim rečima odnos lokalne samouprave prema obrazovanju pozitivno je ocenio je i načelnik Školske uprave Novi Sad Petar Viđikant, koji je, kako je Radojević istakao, kazao da najveća potiska opština odskače u visini izdvajanja sredstava u odnosu na druge opštine.

– Možemo nakon dve godine da konstatujemo da ne postoji ni jedna osnovna ili srednja škola u koju se nije uložilo, odnosno da je određena investicija urađena. Kada smo došli na vlast nije bilo finansijskih sredstava za dnevnike, krede, za tekuće potrebe. Konstatujemo nakon dve godine da takvih problema sada nema, objasnio je Radojević.

Dok su akutni problemi u bečejskom objektu rešeni, ogranak OŠ „Zdravko Gložanski“ u Radičeviću vapi za zamenom drvenarije. Kako je direktorka kazala za te je svrhe izrađen projekat i novčan sredstva tražiće putem konkursa. Suzana Đukić opostrofirala je da u tom mestu godinama pomažu privredni subjekti.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име