Sanacija sanitarnih čvorova i rekonstrukcija kanalizacije u Osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“ još nije završena.

– Možemo reći da je dve trećine posla završeno, pa su radovi u završnoj s fazi. Nadamo se da će biti gotovi za otprilike deset dana, jer tačno ne možemo da procenimo, rekla je direktora škole Suzana Đukić. Naime, u toku je zamena cevi u još dve učionice, kao i u zbornici. Ove radove finansira opština Bečej iz kredita.

 

Prema rečima direktorice, majstori su u toku radova nailazili na probleme na koje nisu računali. To ne čudi, jer je zgrada stara, a sanitarni čvorovi i kanalizacija rađeni su pre četiri decenije bez plana. Osim toga, proces je usporen i zbog toga što se u objektu ipak odvija nastava. Naime, viši razredi borave u zgradi gimnazije, dok niži dolaze u školu u dve smene.

Podsetimo, radovi su počeli 4. septembra, vredni su, sa PDV-om, 4.000.000 dinara, a ugovor je potpisan sa DOO „Imperijal bildings“ iz Novog Sada. Projekat obuhvata zamenu kompletnog kanalizacionog sistema pod kojom se podrazumeva izmeštanje šahta, zamena svih cevi i sanitarija i izvlačenje vlage iz zidova.

– Kada smo raspisivali javnu nabavku rok za završetak radova je bio 30 radnih dana, s tim da je uslov bio da škola bude prazna. Međutim, oni su zbog kašnjenja počeli tokom školske godine, pa je prosto nemoguće da škola bude prazna. Mi zamerke na njihov rad izvođača nemamo, oni rade i vikendom, maksimalno se trude, ali je tako kako je, kaže Đukić.

 

I pokrajinski sanitarni inspektor zahtevao radove

Centralna zgrada OŠ „Zdravko Gložanski“ Bečej, izgrađena je 1868. godine. U to vreme u zgradi nisu postojali ni vodovod ni kanalizacija. Sedamdesetih godina prošlog veka u školu se uvedi voda i izgrađuje sanitarni čvor, kao i kanalizacija. U to vreme sve je rađeno bez projekta, parcijalno i po potrebi uvek proširivano u skladu sa finansijskim mogućnostima škole. Zastarela kanalizacija sa centralnim šahtom sa neadekvatnim dovodima do nje, glavna odvodna cev iz šahta prolazi ispod učionica, te je do nje teško doći, sve su to problemi koji je trebalo otkloniti. Ta je cev, kako je navedeno verovatno napukla na više mesta, jer su zidovi tih učionica stalno vlažni i ne mogu se sanirati, kao što je vlažan i sam sanitarni čvor. Zbog toga su se zgradom širili neprijatni mirisi.

O svemu navedenom svedoči i Rešenje Pokrajinskog sanitarnog inspektora od 24. marta. 2014. godine, gde se školi naređuje da otkloni nedostatke koji se odnose na opšte sanitarne uslove i to najpre na uklanjanje revizionog šahta kanalizacije iz pred prostora ženskog – učeničkog toaleta.

I u Osnovnoj školi „Sever Đurkić“ je u toku sanacija četiri toaleta za učenike, što je takođe predviđeno da se plati iz kredita opštine. Radovi su počeli 22. septembra i trebalo bi da budu završeni za 20 radnih dana.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име