Osma po redu sednica Skupštine opštine Bečej zakazana je za četvrtak 3. novembar i pred odbornicima je 21 tačka na dnevnom redu, među kojima su dve odluke koje se tiču budžeta opštine.
Osmo po redu zasedanje Skupštine opštine Bečej obeležila je rasprava o budžetu. Prema rečima Stevana Kosanovića iz Odborničke grupe Dosta je bilo, nije se vodilo računa o odredbama Zakona o budžetskom sistemu.
Izveštaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća „Komunalac“ za 2015. godinu i Rešenje o davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JP „Komunalac“ o načinu raspodele dobiti, bili su na dnevnom redu današnje sednice. Odbornik Milan Bokun (Dosta je bilo) izneo je kritike na rad prethodnog rukovodstva Komunalca, kao i sugestije za novog v.d. direktora Željka Plavšića.

Prema predlogu Drugog rebalansa, budžet opštine Bečej treba da iznosi 2.121.672.000 dinara, što je za 211.390.000 dinara više u odnosu na prve izmene. Što se prihoda i rashoda za prvih devet meseca tiče, budući da je pred lokalnim parlamentom predlog Odluke o budžetu za prvih devet  meseci oni iznose 1.160.631.000 dinara, odnosno 929.777.000dinara.

Tu je, između ostalog, i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za svaki organizacioni oblik u sistemu lokalne samouprave, Program mera za unapređenje uslova života lokalne zajednice, a posebno za izgradnju infrastrukturarnih objekata i drugih objekata u cilju poboljšanja uslova života na teritoriji opštine Bečej, Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta (katastarska parcela 7929/9 KO Bečej), Rešenje o stavljanju van snage tačke 3. Rešenja o stavljanju pod zaštitu državnehrastovog drvoreda kod Bačkog Petrovog Sela i imenovanje novog upravljača…

Što se novog upravljača hrastovog drvoreda tiče, to je od sada obaveza JP „Komunalac“ Bečej, umesto „Vojvodina puta“ AD Novi Sad.

Dalje, dobit JP „Komunalac“ u 2015. godini je 2.111.137 dinara, dok je predlog nadzornog odbora da se njime pokrije deo gubitka iz 2009. godine, pa bi on iznosio 5.232.454 dinara.

Novi direktor JP „Komunalac“ Željko Plavšić podneo je ostavku na mesto člana Skupštine društva „Potisje“ DOO Bečej, a nju je danas konstatovao lokalni parlament.

Na dnevnom redu je bila i odluka o pristupanju izmenanama Statuta opštine Bečej, zbog obaveza lokalnih samouprava da do 1. decembra usklade svoje odluke o budžetu, tako da se „javna preduzeća, fondovi i direkcije osnovani od strane lokalne vlasti koji se finansiraju iz javnih prihoda čija je namena određena posebnim zakonom“ više ne smatraju in direktnim budžetskim korisnicima.

Zbog ukidanja Direkcije za izgradnju Bečej morala se usvojiti i odluka o izmenama i dopunama odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za svaki organizacioni oblik u sistemu lokalne samouprave. Inače, maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme za svaki organizacioni oblik u sistemu lokalne samouprave je za 2015. godinu 465.

Direkcija ima 19 zaposlenih na neodređeno vreme, a s obzirom na to da će Opštinska uprava proširiti vrste poslova, potrebno je da se poveća broj zaposlenih na neodređeno vreme sa 99 na 111 osoba. Predloženo je i povećanje broja zaposlenih u Javnom preduzeću „Vodokanal“, u sportskom centru „Đorđe Predin Badža“ i u „Potisju“, i to po jedan novi zaposleni u pomenutim preduzećima i ustanovi. Predlog je da se bečejski odsek Istorijskog arhiva Senta uvrsti u organizacioni oblik lokalne samouprave, jer je opština Senta obavestila opštinu Bečej da ne može da predvidi četiri zaposlene osobe koje rade u odseku u Bečeju. I njih će preuzeti opština Bečej, a računica kaže da će posle ukidanja Direkcije za izgradnju broj zaposlenih u lokalnoj samoupraviti biti 465.

Izmena ima i kod odborničkih grupa, jer je odbornika sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ Aleksandra Vrsajkova koji je preminuo 19. oktobra zamenio Slobodan Dimitrov, lekar.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име