Na temu partnerskog nasilja, oblicima, prepoznavanju, kao i o nasilju koji često trpe deca ili članovi porodice, ili čiji su svedoci, te načinima prijavljivanja, razgovaralo se u Bačkom Gradištu tokom dvodnevnog treninga na kom su učestvovale žene, kao i devojke i devojčice iz opština Bečej i Novi Bečej.

Prema rečima jedne od učesnica treninga Jelene Vretenar  iz Novog Bečeja žene često ne prepoznaju nasilje, a kao uzrok tome vidi manjak formalnog obrazovanja i edukacija na ovu temu.

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada realizovala je trening u Bačkom Gradištu u sklopu projekta „Sa Romima i za njih u Dunavskom regionu“ koji je nastao sa ciljem  da se razmene iskustva, znanja i primeri dobre prakse u radu sa romskom zajednicom i drugim marginalizovanim grupama u zemljama Dunavskog regiona.

Projekat je koncipiran tako da se aktivnosti sprovode u tri faze, pri čemu se prva odnosi na izgradnju kapaciteta za sprečavanje nasilja u porodici, te njegovog prepoznavanja u najranijim oblicima i fazama, kažu organizatori.

Na treningu su predstavljeni međunarodni standardi, posebno Istanbulska konvencija i drugim nacionalni zakoni i akti u prevenciji i zaštiti.

Dvodnevni trening unapredio je znanje i veštine učesnica da prepoznaju nasilje, njegove forme i usvoje alate za aktivno smanjivanje višestruke diskriminacije žena, posebno Romkinja u našem društvu.

Projekat sprovode Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) u saradnji sa Dijakonijom Virtemberg iz Nemačke i sa partnerima iz Evangeličke akademije Sibiu iz Rumunije i Dijakonije iz Slovačke.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Informisanjem do potpunijeg ostvarivanja prava građana u opštini Novi Bečej“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име