Slučaj preuzelo Više javno tužilaštvo
Slučaj preuzelo Više javno tužilaštvo

Posledice protesta advokata jesu vidljive i u bečejskom osnovnom sudu, potvrđuje portparol Marko Božović. Usled toga, u bečejskom osnovnom sudu otkazano je više od 90 odsto suđenja. Ipak, od ponedeljka 26. januara, otkada se advokati ponovo nalaze u sudnicama, kako Božović ističe, nema praznog hoda, radi se punom parom. On dodaje i da bečejski sud nije prenatrpan starim predmetima, a da se normalizacija situacije očekuje do početka leta. Javni beležnici jesu preuzeli solidan deo poslova koji su bili u sudskoj nadležnosti, pa sada sud i sudije mogu u potpunosti da se posvete parničnim i krivičnim referadama.

Prema pravilniku Ministarstva pravde za teritoriju Osnovnog suda u Bečeju nadležan je jedan javni beležnik. Naime, na 25.000 stanovnika raspoređen je jedan, pa, iako Bečej ima više žitelja od tog broja, ipak ne ispunjava kvotu od 50.000 da bi dobio još jednog. Treba dodati da, budući da je sud nadležan i za susednu opštinu Novi Bečej, broj stanovnika koji mogu da se obrate bečejskom notaru iznosi oko 70.000, što, je, kako kaže Marko Božović, ipak veliki broj. Kako je još uoči početka rada notara to procenio portparol Osnovnog suda u Bečeju, prelazni period jeste konfuzan, a tome valja dodati i višemesečni protest advokata. Božović očekuje da će do leta 2015. godine u osnovnom sudu koji pokriva dve susedne opštine Bečej i Novi Bečej, situacija biti u normali.

Očekivano, javni beležnici preuzeli su solidan deo poslova koji su u sudskoj nadležnosti, a koji se odnose na overe potpisa, ugovora, izdavanje potvrda, postupanje u vanparničnim predmetima.

Rad Osnovnog suda u Bečeju je, kako je to ranije ocenjeno, rasterećen, a sud i sudije mogu u potpunosti da se posvete parničnim i krivičnim referadama.

– Rasterećenje suda jeste usledilo, imajući u vidu da se svi ugovori koji se tiču nepokretnosti overavani kod notara, s tim što smo imali štrajk advokata koji je trajao četiri meseca, a vezano za taj sporni deo mogućnosti sastavljanja ugovora od strane advokata, napravila se gužva kod notara. Jeste da se sud rasteretio u tom delu, u sudu su ostale samo takozvane proste overe, odnosno overe izjava, punomoćja, prepisa i slično, i sud se sada i organizuje tako da se ta overa radi u skraćenom terminu, pošto toga sada nema mnogo, od 11 do 13 časova. Problem je bio sa druge strane, to ćete čuti i kod notara, jer oni nisu mogli da stignu i da sastavljaju i da overavaju toliki broj ugovora, imajući u vidu da je notar imenovan za našu teritoriju pokriva i opštine Bečej i Novi Bečej, a to je negde blizu 70.000 stanovnika. Pokazalo se da je to ipak veoma malo (broj notara za teritorije dve opštine prim. nov.), ne može da se stigne da se uradi sve, tako da je to trenutni problem bio, objašnjava Božović.

Advokati su od ponedeljka ponovo u sudnici. Donete su izmene Zakona o javnom beležništvu, izmene Zakona o prometu nepokretnosti, izmene Zakona o vanparničnim postupku.

-Tim je izmenama omogućeno i advokatima da ponovo sačinjavaju ugovore o prometu nepokretnosti, pa je za očekivati da se situacija u vezi sa tim vrati u normalne okvire, da ne morate da čekate dva, tri, četiri meseca ako hoćete da prodate neku zemlju, da poklonite kuću, da pravite ugovor o doživotnom izdržavanju, objašnjava naš sagovornik.

Posledice protesta advokata jesu vidljive i u bečejskom osnovnom sudu, potvrđuje portparol Marko Božović.

Ipak, kako je dodao, Osnovni sud u Bečeju nije zatrpan velikim brojem starih predmeta, tako da će se situacija vrlo brzo normalizovati.

– U našem sudu je otkazano više od 90 odsto suđenja, u kojima je trebalo da učestvuju advokati kao punomoćnici stranaka u parničnim postupcima ili branioci okrivljenih u krivičnim postupcima. Veoma mali broj rasprava i pretresa je održan u periodu od 16. septembra pa do 26. januara. To se ogleda u tome da će sudski postupci duže trajati. Sudije su sve ovo vreme, naravno, radile, završile su neke poslove od ranije koji su se gomilali i zakazivale su rasprave, bez obzira na štrajk advokata. Ono što je dobro, to je da su sudije zakazivale rasprave i za ove dane, konkretno i za ovu nedelju, tako da je pravosuđe krenulo odmah onog trenutka čim su advokati prekinuli štrajk, jer su rasprave unapred bile zakazane. Pretpostavljamo da ćemo za narednih nekoliko meseci dostići onaj nivo koji je bio u septembru 2014. godine pre početka štrajka advokata. Jer, zaboravlja se i da je u junu bio jedan kraći štrajk advokata, da je posle njega usledila sezona juli/avgust kada se inače ne sudi punim intenzitetom, tako da je pravosuđe praktično izgubilo pola godine, što sada treba da se nadoknadi, naveo je naš sagovornik i kazao da su očekivanja takva da će se do maja, juna uspeti doći na normalu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име