Deseta generacija „Kosmopolita“ otputovala je danas na dvonedeljni program Interkulturalne razmene srednjoškolaca, koji se održava u Dečjem selu u Trogenu u Švajcarskoj.  

Ove godine bečejski ambasadori pozitivnih primera su 20 učenika tri bečejske srednje škole, uz superviziju aktivistkinja organizacije.

Prema rečima Dunje Šormaz, diplomirane sociološkinje i supervizorke bečejske grupe, projekat je značajan, naročito za adekvatan razvoj mladih, zbog toga što može da utiče na smanjenje diskriminacije, stereotipa i predrasuda koje su sastavni deo naše svakodnevice u Srbiji.

Poseban izazov naredne dve sedmice biće to što će sve aktivnosti i boravak u Švajcarskoj proteći bez interneta, pa će akcenat biti na druženju sa vršnjacima, razmeni iskustava, upoznavanju, kaže Martin Krajtmar, učenik drugog razreda Gimnazije Bečej.

Mladi će u Dečjem selu će zajedno učiti o interkulturalnoj komunikaciji i ljudskim pravima sa učenicima iz Subotice i vršnjacima iz Švajcarske i Letonije.

Boravak delegacije iz Bečeja je deo  projekta „Multiplikacija – živeti tolerantno!“ koji već desetu godinu uspešno realizuje Društvo prijatelja dece opštine Bečej uz podršku Pestalozzi Children’s  Foundation iz Švajcarske, kao i Lokalnog plana akcije za decu opštine Bečej, bečejskih srednjih škola, roditelja učenika i privrednog sektora.

Od 2007. godine iz Bečeja oko 220 aktivista Društva prijatelja dece boravilo u Švajcarskoj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име